sunnuntai 22. elokuuta 2010

Siem Reap ja Angkorin ihmeet

Perjantaipäivä meni Kompong Thomissa tekemättä mitään ihmeellistä. Lähinnä katellen telsua ja surffaillen netissä ja siihen pakolliset syönnit päälle. Ajatuksena oli, että olis vuokrannut mopon myös tällä päivälle, mutta pilvisyyden vuoksi jäi sitten vuokraamatta. Olis kyllä pitänyt.

Lauantaina olikin sitten siirtyminen bussilla Kompong Thomista Siem Reapiin. Hintaa noin 160km matkalle tuli 5USD. Bussin piti tulla Phnom Penhistä noin 9:45 aamulla ja olin sitä odottamassa hotellin respassa sovittuna aikana. Bussi tulikin ihan ok muutaman minuutin myöhässä suoraan Phnom Penhistä. Hotelli sijaitsee päätien varrella, joten kun hotelliin tuli tieto, että bussi on hetken päästä kohdalla, niin menin vain tien toiselle puolelle respan kaverin kans odottamaan. Laukut autoon ja kyytiin. Noin 45min ajon jälkeen saavuttiin taukopaikalle. Mulla ei olis ollu vielä mitään tarvetta tauolle, mutta nyt pidettiin siis tauko. Tauon pituus oli 20min ja muutamat matkustajat kävivät syömässä pysähdyspaikalla. Siinä pihalla kävellessä huomasin, kun muutama kaveri ajeli tällaisella avomallin "Scanicalla".Tauon jälkeen jatka matkui taas kohti Siem Reapia. Perille kaupunkiin tultiin lopulta noin 12:30 paikkeilla. Hyppäsin bussista päätepysäkillä ja sieltä tuk tuk dollarilla alle ja varaamaani majapaikkaan, Angkor Western Lodge. Varasin huoneen asiarooms.com'in kautta ja hintaa tuli sopivat 10USD/yö. Ihan ok hinta paikasta, jossa ilmastointi, kaapeli-tv, ilmainen wifi ja toki oma suihku/wc.

Kun olin majoittunut ja vähän elpynyt huoneessa, niin kysyin majapaikan respasta, että mitähän kaupungissa mahtais maksaa mopo vuokralle ja mistä sellaisen voisi vuokrata. Vastaus oli, että mopoja ei ole vuokrattu enää ulkomaalaisille enää vähään aikaan, ku sattunut niin paljon onnettomuuksia. Mitä w*ttua! En odottanut ihan tällaista vastausta. Lähin illalla syömään ja katteleen kaupunkia. Samalla kyselin moponvuokrauksesta, mutta niitä ei oikeasti tunnu löytyvän. Kyrsii, kun tottunut kurvaileen niillä eri paikoissa ja oikeasti nauttii ajamisesta omaan tahtiin missä huvittaa.

Kävellessä huomasi, kuinka kaupunki eroaa täysin edellisestä kaupungista Kompong Thomista, mutta myös Phnom Penhistä. Kaupungissa on todella paljon erilaisia hotelleja ja majapaikkoja. Syykin siihen on selvä. Koko maan ylivoimaisesti suosituin nähtävyys sijaitsee täällä. 1000-luvun alunpaikkeilla rakennetut muinaisen Angkorin kaupungin temppelit ja muut rakennukset. Jotain paikan merkityksestä koko maalle kertoo, että mm. Kambotzan lippuun on kuvattu Angkor Watin temppeli. Hyvä puoli turismista on, että täältä löytyy paljon hyviä ruokapaikkoja, pankkiautomaatteja yms. palveluita. Illalla törmäsin kävellessä myös mulle Brunein vesiputouksesta tutuksitulleisiin tohtorikaloihin. Täällä ne tosin on laitettu töihin tienaamaan omistajalle dollareita puhdistaen paikallisten ja turistien jalkoja.Tänään sunnuntaina päätin lähteä käymään katsomassa nuita Angkorin kuuluisia nähtävyyksiä. Otin hotellilta mopokyydin päiväksi hintaan 10USD sisältäen kuskin, kun pelkkää mopoa ei saanu. Ajeltiin mopojannun kans ensin varsinaista Angkorin aluetta olevalle lippuluukulle, josta pystyi ostamaan päivä lipun (20USD) tai kolmen päivän lipun (40USD). Tuli ostettua päivälippu. Lipussa on sellainen erikoisuus, että lippua ostettaessa otettiin jokaisesta valokuva, joka printattiin jokaisen lippuun. Lipun oston jälkeen suurimmalle ja kuuluisimmalle temppelille, Angkor Watille. Temppelialuetta ympäröi leveä vallihauta ja varsinaiselle temppelialueelle mennään kävellen "siltaa" pitkin.Etukäteen olin tietoinen, että rakennukset on kohtuu suuria ja aluekkin on kohtalainen. Päivän mittaan vasta tajusin kuinka väärässä olinkaan voinut olla. Suurimmat rakennukset ovat todella suuria ja koko alue on useita kilometreja. Temppeleitä ja rakennuksia on usean neliökilometrien alueelle ja niiden välissä voi olla useita kilometrejä. Tässä osa varsinaisesta päärakennusta.Yhdessä päärakennuksen tornissa pääsi kiipeämään kohtuu korkealle. Sieltä oli hyvät näkymät piha-alueeseen, jonka läpi piti kävellä päästäkseen päärakennukselle.Kun temppelialue oli nähty, niin etsin mopokuskin käsiin ja ajetiin muutaman kilometrin päässä olevalle muinaisen kaupungin jäänteille. Siellä oli monenlaista rakennusta. Joissakin rakennusten torneissa oli isoja kasvokuvia.Viimeisena paikkana oli Ta Prohm. Sieltä jäi mieleen isot puut, joiden juurilla oli ns. mopo karannut käsistä. Juuret rönsyilivät ympäriinsä peittäen osan rakennuksista peittoonsa. Tosi erikoisen näköisiä.Mielenkiintoinen päivä! Voi vain kuvitella, että kuinka huikea paikka ko. Angkor on joskus aikanaan ollut, ku siellä oli vieläkin nähtävillä niin paljon tarkkoja yksityiskohtia. Samoin osa rakennuksista on edelleen hämmästyttävän hyvässä kunnossa, ku aikaa kuitenkin kulunut jo lähemmäs 1000 vuotta. Suosittelen kyllä jokaiselle käyntiä paikassa iästä ja sukupuolesta riippumatta, jos tulee tässä maassa käymään.

Angkoria ihmetellen,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti