sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Joululomalla Filippiineillä, Osa2 - Joulupukki ja skorpioni yllättävät Roxaksessa

Pari päivää ennen ennen Joulua hypättiin Puerto Princesassa minibussin kyytiin ja otettiin suunnaksi Roxas, jossa vaimon vanhemmat asuu. Roxas on pieni kaupunki, joka jää Puerto Princesan ja El Nidon puoliväliin. Meno kaupungissa on hyvin rauhallista.

Minibussissa saatiin myös ylimääräistä ohjelmaa, kun poika päätti yllättäin oksentaa juuri juodon maitopullon meidän kaikkien kolmen päälle. Istuttiin heti kuskin takana ja sanoin kuskille, että pysäytä heti, että saatiin vähän siivottua. Loppumatka ajettiinkin sitten ikkunat auki, että saatiin vähän raitista ilmaa kabiiniin. En tiedä oliko mutkaiset ja mäkiset tiet liikaa pojalle, kun kuskit ajavat niitä muutenkin usein aivan turhan lujaa. Onneksi olo jäi tuohon yhteen kunnon rykäsyyn.

Roxaksen keskustasta löytyy public market, josta saa mm. tuoretta kalaa, lihaa ja vihanneksia.


Tässä lisää mereneläviä ja merestä saatavia kasviksia.


Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä riittää.


Roxaksessa tuli myös mopoiltua. Yhtenä päivänä laitoin GoPro-kameran kiinni ja tein pienen kaupunkikierroksen. Roxaksen keskusta on hyvin pieni ja tällä videolla näkyy sen tärkeimmät kadut.


Joulua Filippiineillä vietetään samalla tavalla kuin Suomessakin eli hyvän ruuan merkeissä perheen kans. Suomityylin kinkkua ei välttämättä ole tarjolla, mutta hyvin monissa perheissä on kokonainen grillattu possu eli lechon. Näin oli myös meillä. Tällaisessa 50kg possussa on syötävää useammallekkin nälkäiselle.


Juteltiin vaimon kans ennen reissua joulun vietosta ja tuli esille, että Filippiineillä kyllä puhutaan jouluna joulupukista, mutta sellainen ei kuitenkaan koskaan käy vierailulla. Päätettiin sitten, että yllätetään vaimon perhe kunnolla. Siispä ostettiin joulupukin puku tykötarpeineen ja ei kerrottu asiasta kenellekkään Filippiineillä.

Monissa perheissä joululahjat jaetaan suomalaisittan erittäin myöhään eli jouluaattona vasta puolilta öin. Kun kaikki olivat paikalla jo hyvissä ajoin, niin päätettiin, että joulupukki tulisi noin 22:00 paikkeilla. H-hetken ollessa käsillä hipsin käymään meidän huoneessa, josta otin joulupukin vaatteet mukaan takaterassille ja vaimo toi sinne myös samalla lahjasäkin. Kun olin valmis, niin sitten vain takaovesta sisään joulupukkina ja sanotaanko, että ilmeiden ja kommenttien perusteella meidän yllätys onnistui täydellisesti.

Tässä joulupukki kylässä olleiden naapurin lasten kans.


Kun show oli ohi, niin sitten vain etuovesta ulos pimeyteen ja kiersin takaterassille vaihtamaan vaatteet ja kaikessa hiljaisuudessa takaovesta takaisin muiden joukkoon.

Kaikki tietävät, että filipinot rakastaa karaokea. Niinpä meilläkin oli kunnon karaokevehkeet vuokrattuna ja laulu raikasi etuterassilla. Siellä sattui myös jännempi tilanne. Meitä oli etuterassilla jossain vaiheessa iltaa noin kymmenkunta henkeä ja kaikki istui käytännössä jalat terassin keskipistettä kohden. Kesken kaiken vilkaisen omien varpaiden suuntaan, niin noin 20cm päässä on iso musta skorpioni! Karjaisen heti "Scorpion!" osoittaen samalla lattialle. Joku ottikin heti kengän käteen liiskatakseen otuksen, mutta tässä vielä kuva ennen sitä. Mittaa skorppionilla oli noin 12-13cm.


Saman illan aikana samalla etuterassilla oli ollut vielä toinenkin skorpioni, mutta en ollu silloin terassilla ja jäi näkemättä. Sen verran tuo otuksen näkeminen vaikutti, että seuraavina iltoina tuli kateltua lattian suuntaan tarkemmin, kun oli terassilla illalla. Myöhemmin jutellessa kuulinkin, että tämä aika vuodesta on erityisen aktiivista aikaa skorpionien suhteen tuolla seudulla.

Roxaksessa tuli myös vähän droneiltua. Kaupungin edustalta löytyy pitkä hiekkaranta nimeltään Retac Beach. Laskuveden aikaan rannalla tulee vielä isot hiekkasärkät hienosti näköisälle. Tätä kuvatessa laskuvesi oli kääntynyt jo hieman nousuun, mutta oli vielä silti aika matalalla.


Sellaista Roxaksessa. Seuraavalla kerralla juttua Roxaksen edustalla olevalta Purao Islandilta.

Reissuterveisin,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti