lauantai 8. toukokuuta 2010

Kota Kinabalu - Semporna

Tänään tuli siirryttyä Kota Kinabalusta Sempornaan Borneon itärannikolle. Checkkasin aamupäivällä 10:20 paikkeilla Cititel Exporess hotellista ulos ja taksilla Kota Kinabalun terminaali kakkoseen. Siellä vastaavasti checkkaus Air Asian lennolle Tawauhun ja hetken päästä koneeseen.Lento Kota Kinabalusta Tawauhun kestää noin 50min. Samaan matkaan bussilla menisi noin kahdeksan tuntia. Tarkoitus oli jatkaa matkaa Tawaun kentältä Sempornaan, mutta mulla ei ollut varattu mitään kyytiä, eikä myöskään hotellia Sempornasta. Huomasin koneeseen mennessä, että siellä oli muutama ulkomaalainen kans. Suurin osa Tawauhun matkaavista matkailijoista jatkaa suoraan Sempornaan, koska varsinaisessa Tawaun kaupungissa ei ole mitään erikoista nähtävää. Vastaavasti Sempornan edustalla on Malesian kaikkein parhaimmat sukellus- ja snorklauskohteet, kuten Mabul, Kapalai ja tietenkin maailman kuulu Sipadan. Odotellessa laukkua liukuhihnalta kävin kysäiseen noin minun ikäiseltä pariskunnalta, että ovatko he menossa kenties Sempornaan ja Bingo! Heti tärppäsi. Sinneppä hyvinki. Samalla selvisi, että heillä on kyyti etukäteen varattuna, joten sovittiin, että jos autoon mahtuu, niin minä tulen samaan kyytiin ja jaetaan kustannukset ja samalla kaikki pääsee halvemmalla. Näin tehtiin.

Siinä ajomatkan aikana jutellessa tämän ranskalaisen pariskunnan kans selvisi, että heillä on oli varaus Dragon Inn nimiseen hotelliin. Hinta 77MYR/19,30€ kuullosti sopivalta. Päätin kans käydä kokeileen, josko sieltä löytyisi vapaata huonetta. Kun tultiin Semporaan, niin auton etuviistossa vasemmalla näkyi erikoinen ja iso rakennelta tolppien nokassa veden päällä. Kysyin taksikuskilta, että mikä tuo on. Kuski sanoi, että se on teidän hotelli Dragon Inn!! Matka Tawaun kentältä Semporaan on noin 80km ja se tuli nyt jaettuna maksamaan 30MYR/7,5€/hlö. Kun matka oli maksettu, niin lähdin ranskalaisten kans käveleen respaa kohti. Rakennelma on tosi iso sisältäen hotellin, ravintolan, matkamuistomyymälöitä, sukellusfirmoja ja ihan rakennelmän perällä on ulkoilma-akvaario. Siellä on sama merivesi, mutta erotettu vain metalliverkolla, että kalat pysyvät omissa aitauksissan. Hotellin respassa selvisi, että kaikkein halvinta huonetta (60MYR/15€) ei ollut tarjolla, mutta 77MYR hintaista löytyi. Sehän sopi. Otin huoneen aluksi kahdeksi yöksi. Siitä huoneeseen ja huone oli kans positiivinen yllätys. Se oli kohtuu tilava isolla sängyllä, kirjoituspöydällä, parilla nojatuolilla, ilmastoinnilla ja kaapelitelevisiolla. Samoin suihkutilat on riittävät. Suihkussa on lautalattia, jossa on pienet raot, joten suihkuvesi tippuu suoraan alapuolelle mereen.

Huoneesta käymään katsomassa akvaariota, jossa oli jonku verran isoja meriahvenen näköisiä kaloja. Oli siellä myös sukelluksilta tuttu iso laatikkokala. Sen jälkeen meninkin jututtaan samassa kompleksissa tolppien päällä ollutta sukellusliikettä. Aikamme siellä juteltua lopulta sovittiin, että sukellukset alkaa maanantaina ja aluksi kolme päivää Mabulilla ja Kapalailla ja neljäntenä päivänä sitten The Sukelluspäivä Sipadanilla! Sipadanilla sukeltajien määrä on rajoitettu 120 sukeltajaan/päivä ja sitä valvotaan viranomaisten puolesta. Muutamille sukellusfirmoille on jaettu tietty määrä sukeltajia/päivä. Minun tapauksessa minun nimi, passin numero ja kansallisuus otettiin ylös ja sukellusfirmasta soittivat Sipadia hallinnoivalle taholle, että varataan yksi paikka mulle torstai 13. päivälle. Kun tänään 8. päivä kysyin, niin tuo 13. päivä oli ensimmäinen mahdollinen päivä mennä sukeltamaan Sipadanille. Sinne ei siis pääse koska huvittaa edes rahalla tiukan valvonnan vuoksi.

Iltapäivästä kävin kävelemässä lähialueella. Tuli pyörähdettyä paikallisessa kalatorilla ja siellä oli porukkaa pirusti. Siellä oli myös vähän erikoisempia kaloja tarjolla. Oli nimittäin vähän muutakin kuin "lohta ja siikaa". Tarjolla oli mm. sukelluksilta tuttua piikkisiilikalaa.Huomenna siis kuljaillaan ja katellaan Sempornan meininkiä ja maanantaina on aamulla lähtö Mabulin saarelle. Siellä tulee viettyä vähän vastaavassa long house -tyyppisessä majoituksessa pari yötä. Samalla pääsee testaamaan uutta kameraa veden alla ekaa kertaa. Mabulilla on kuulemma erittäin paljon kaikenlaista pientä ja erikoista nähtävää. Odotan mielenkiinnolla!!

Täältä jostain Sempornasta,
Mika

2 kommenttia:

  1. Sempornasta et liiemmin rapsannutkaan tuon kalatorin lisäksi, mutta syykin lienee aika selvä - tämähän on todella tylsä paikka. :)

    Turistipaikkana hyvin kehittymätön, johtuen varmaankin siitä, että täällä vierailijat ovat vain joitakin päiviä piipahtamassa ja keskittyvät sukeltamiseen. Tässä ei käytännössä näiden sukellusshoppien ja muutamien majapaikkojen lisäksi ole mitään muuta, katuravintoloita jonkin verran. "Seafront" -alue käsittää ankeita betonilaatikoita, merellekään päin ei lainkaan näe, ainoastaan sieltä Dragon Inn:stä. Mikäli nettiyhteyttä ei tarvitse, niin sitten kannattanee yöpyä suoraan siellä saarilla.
    Itse valitsin majoitukseen Sipadan Inn -hotellin samasta hintaluokasta ja tämä on kyllä yllättävän siisti.
    Ihmiset eivät ole tottuneet turisteihin ja kielitaso suht heikkoa. Sellasta tuijottelua ja huutelua, hieman ahdistavan oloistakin tämän pienen alueen ulkopuolella liikuskella. Ravintolatyöntekijöiden palvelutaso on varsin ala-arvoista, ei ole näemmä kukaan osannut edes perehdyttää aiheeseen..

    No mutta sukeltamaan tänne onkin tultu ja siihenhän puitteet ovat mitä mainioimmat! :)

    VastaaPoista
  2. Sempornasta itsestään ei tosiaan ole kovin paljon kerrottavaa. Siellä on just kalatori, sitten se kalasatama myyntikojuineen, moskeija, KFC ja muutamia sukellusfirmoja, joista muutamassa olis myös pikku baari ja sai länkkärimättöä.

    Palvelutaso ei monissa paikoissa ole kovin korkea, jossa ei ole paljon turisteja. Varsinkaan sellaisia turisteja, jotka tulee ison rahatukun kans hakeen luksusta. Välillä hommat menee huumorin ja kokemuksien piikkin. Ei se ole niin vakavaa. :)

    - Mika -

    VastaaPoista