lauantai 27. maaliskuuta 2010

Sukelluspäivä Puerto Princesassa

Torstaina tanne tullessa tuli kaytya viela parturissa ja hinta oli sama kuin noin kuukausi sitten samassa paikka. Kokonaista 50PHP/78c! Ihan kohtuullista siis.

Ennen paluuta tanne Puerto Princesaan kuulin Roxaksessa, etta taalta loytyy sveitsilaisen omistama Bruno's niminen kauppa, josta loytyy monenlaisia eurooppalaisia elintarvikkeita. Eilen perjantaina ajattelin, etta kaynpas kokeilemassa, etta loydanko paikan. Loytyihan se ja sielta loytyi myos mukava yllatys. Siella oli nimittain rivissa muutamia Haribon karkkipusseja, joista yksi oli salmiakkia! Joutu ostaa pussin. Kaupan yhteydessa on myos ravintola ja siella tuli syotya. Taalla Filippiineilla jos on vahankin pienempi paikkakunta, niin taalta ei meinaa loytya suomalaisittain kunnon grillimakkaraa tms. Eniten myyty makkara on paikallinen punakuorinen nakki ja se ei maistu yhtaan millekkaan. Myos kaikki kadulla olevat grillikojut myy sita ainoana makkarana. Se on minusta niin huonoa, etta mielummin jatan makkarat syomatta. Kyrsaa kuitenki tekee aina valilla mieli. Brunossa loytyi seka ravintolan menusta, etta kaupasta pystyi myos ostamaan monenlaisia kunnon makkaroita. Tuli syotya parit mausteiset "Hungarian sausage" ja oli erittain hyvaa. Tuo vastaa lahinna mausteista suomalalaista grillimakkaraa ja on myos kooltaan vastaava. Erittain hyva sijoitus ja joutuu sijoittaan myos joku toinen kerta, ku tahtoo makkaraa.

Tanaan lauantaina oli vuorossa sukelluspaiva. Sukeltamaan meita lahti sveitsilainen Daniel, paikallinen sukellusopas Dani ja mina. Ennen sukellusliikkesta lahtoa paikan vetaja, italialainen Paolo, arveli, etta siella taitaa olla aikasta isot aallot, ku tuulee niin paljon. Ulkona kylla tuuli vahan, mutta ei mitenkaan erityisesti. Kun mentiin lava-autolla rantaan veneelle, niin Dani katteli merelle pain, etta kylla siella on aaltoja. Ei ne minusta siinakaan vaiheessa miltaan kummoisilta nayttany. Kun saatiin kamat veneeseen ja lahdettiin kohti ulappaa, niin sitten alkoikin tulla kohtuu kokoista aaltoa. Suurimmillaan aallot oli sellaisia, etta en ole ollu ikina lahellekkaan niin suurissa aalloissa tavallisella peramoottoriveneella. Vaikka veneella on mittaa 7m, niin suurimmissa aalloissa veneen nokka naytti ensin kohti taivasta ja sen jalkeen taas sukellettiin nokka alaspain. Allonkorkeus oli noin 2m, ehka vahan reilu.

Kovimmista aalloista ei ollu pitka matka keskella vaylaa olevalle Maris Rockille, mutta aallot rauhoittuivat silla kohtaa jonku verran. Laitettiin sukelluskamat paalle ja sitten tutkiin mita pinnan alla nakyy. Nakyihan siella. Oli sammakkokalaa, jawfishia hiekkapohjassa suu taynna omia munia (ei edelleenkaan tietoa mika suomeksi), erilaisia merietanoita, leijonakalaa eli siipisimppua, jne. Parasta antia oli kuitenki aivan hillittoman suuri hummeri. Ensin katoin, etta onko tuolla edessa olevassa kiven kolossa jonkulainen rausku. Katsoin ensin hummerin yhta tuntosarvista pyrstoksi. Sitten lahempana huomasin, etta ei jumalauta kuinka suuri hummeri. Hummerin "anteenit" oli kolon ulkopuolella ja se ei huomannu, etta viereen tuli sukeltajia. Koitin mittailla karkeasti tuntosarvien pituutta ja ne oli ehka jotain 60-70cm. Samoin otuksen keskikropan ymparusmitta ja pituus oli jotain sellaista, etta en ole ennen ikina nahnyt lahellekkaan noin suurta otusta. Dani otti toisesta anteenista kiinni ja veti otusta varovasti enemman nakoisalle. Otus ei siina vaiheessa selkeastikkaan viela huomannu meita, vaan meni takaisin vahan syvemmalle koloon. Dani otti uudestaan viiksesta kiinni ja veti varovasti otuksen kokonaan pois kolosta. Sitten se huomasi meidat ja voi kiesus, etta voi sellainen otus liueta nopeasti paikasta. Se vilahti ihan minun vieresta ja meinasin saada hjarttalaakin, ku saikahdin sen nopeaa poistumista paikalta! Huh huh! Vahan aikaa nimittain pumppu tykytti hiukan kiivaammin saikahdyksesta! :) Sukelluksen syvyys oli 32m ja sukellusaika 47min. Meriveden lampotila oli nyt erittain mukavat +29C.

Eka sukelluksen jalkeen tultiin samalle biitsille pitamaan taukoa, josta lahdettiin veneella. Tassa vaiheessa aallot oli jo pienentyneet huomattavasti. Kun noin tunti oli menny, niin uudestaan veneeseen ja toisena kohteena oli Silica Reef. Talla riutalla on erittain paljon pehmeaa korallia ja myos erilaisia korallien peittamia kalliomuodostelmia. Paikalla oli leijonakalaa, pufferia, erilaisia merietanoita, vuokkokaloja eli "Nemoja", jne. Sukelluksen syvyys 28,3m ja sukellusaika 61min. Merivesi sama +29C.

Tama Silica Reefin sukellus oli mulla 142. lokimerkinta minun kaikista sukelluksista. Talla reissulla on tullut tahan mennessa 25 sukellusta.

Kuvia sukellukselta ei valitettavasti nyt voinu ottaa, kun kameraboxin tiivisterengas ei toimi enaa. Sukellusliikkeen kaveri yrittaa hommata siihen uuden tiivisteen, mutta tarina ei viela kerro, etta loytyyko tiivistetta Manilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti