sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Merihevonen, hylky ja leopardihai

Tänään oli vuorossa reissun toinen sukelluspäivä. Tämän viikon maanantaina reissun ensisukelluksella vaivanneet krampit olivat kokonaan poissa ja hyvä niin. Magnesiumista, eletrolyyteistä ja venyttelystä oli ilmeisesti ainakin jotain hyötyä. Eilen alkoi tosin nuha vähän vaivaamaan. Onneksi veneessä oli tehokkaita Actifed -nappeja, jotka pitää nenä- ja korvakäytävät hyvin avoimina ja nuha ei päässyt haittaamaan sukelluksia.

Tämän päivän sukelluskohteina oli mulle ennestään tutut Koh Doc Mai, King Cruiser -hylky ja Shark Point. Koh Doc Mai on asumaton saari, jonka seinämät on pystysuoria niin maan pinnalla kuin jatkuvat myös veden alle. Seinämillä on tosi paljon korallia ja seinämät kuhisee kaikenlaisia pieniä riuttakaloja. Seinämillä on myös myrkyllisiä skorpioonikaloja, mutta niitä ei ole aina helppo nähdä niihen hyvän suojavärin ansiosta.
Tällä kertaa seinämällä näky myös jotain vähän erikoisempaa, mitä en ole aikasemmin päässyt näkemään kunnolla koskaan. Hieno merihevonen! Merihepon edessä ei ollut mitään ja se pysyi lähes paikoillaan, joten siitä oli helppo ottaa muutama kuva. Hepon koko oli noin 10cm.
Nyt näin ekaa kertaa mureenoita parvessa. Osa oli tuttuun tyyliin koloissa ja osa uiskenteli keskenään kolojen vieressä. Mureenoita tässä ryppäässä oli lähemmäs kymmenkunta.
Toisena sukelluksena oli King Cruiserin hylky. King Cruiser oli 80m pitkä ja 12m leveä katamaraanityyppinen matkustaja-alus, joka upposi ajettuaan alueen ainoaan riuttaan Anemone Reef'iin hyvässä kelissä toukokuussa 1997. Kaikki aluksen 600 matkustajaa pelastuivat. Nyt alus makaa noin 32 metrin syvyydessä. Olen käyny kaks kertaa aikasemmin samalla hylyllä, joista viimeksi helmikuussa 2004. Vaikka alus ollut pohjasssa vasta reilu 12 vuotta, niin sen kunto on heikentynyt nopeasti vuosi vuodelta. Suolavesi ja välillä kova merenkäynti tekee tuhojaan nopeasti. Osa aluksen kansirakenteista on jo romahtanut ja turvallisuuden vuoksi sen sisälle ei saa mennä. Toki se vaatisi myös hylkyluokitukset. Hylyn runkorakenteisiin on kasvanut äkkiä erilaista korallia ja sen suojissa viihtyy paljon kaloja. Hylyllä voi nähdä myös jotain hyvin arkipäiväistä.
Päivän kolmantena ja viimeisenä kohteena oli Shark Point. Kohde on saanut nimensä siitä, että siellä on hyvä mahdollisuus nähdä leopardihaita. Tänään meillä oli onni matkassa ja hiekkapohjassa oli yks hai makoilemassa. Pääsin kuvaamaan haita ihan vierestä ja se ei välittänyt minusta mitään, vaan loikoili vain paikoillaan. Shark Pointissa on myös paljon erilaista kovaa ja pehmeätä korallia ja paljon erilaisia pienempiä ja keskikokoisia riuttakaloja.
Kolme sukellusta tuli siis tehtyä ja päivä oli kaikin puolin onnistunut. Sukellukset on luultavasti tältä erää Phuketissa tehty, mutta joskus seuraavalla kerralla taas lisää. Vedet täällä on tunnetusti kirkkaat ja meriveden lämpötila oli tänään sukellustietokoneen mukaan +29C. Ei huono! :)

Lisäsin Picasawebbiin oman kuvagallerian Laosin Luang Prabang'ista.

Sukellusterveisin Phuketista,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti