keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Sabang - Maanalainen joki

Maanantaina oli vuorossa paluu Roxaksesta Puerto Princesaan. Viime vuoden helmikuussa, kun olin Cebun lähellä Panglaon saarella törmäsin neljän suomalaisen kaveriporukkaan. Nyt yksi kaveruksista, "Lama", sattui olemaan samaan aikaan täällä Puerto Princesassa, joten istuttiin iltaa ja vaihdettiin kuulumisia.Tiistaina yksi Helsingin mopokaveri, "Mersu", tuli tänne Puerto Princesaan reissukaverinsa kans. Viimeksi näinkin Mersua tämän reissun alussa joulukuussa 2009 Pattayalla, kun tehtiin moporeissu Koh Sametille. Viime päivinä tullut ajeltua mopoilla ympäriinsä ja näytettyä paikkoja täällä Puerto alueella. Samana päivänä tuli käytyä mm. BM Beachillä. Tuuli oli tuolloin todella kova, kuten kuvan palmuista näkyy.Keskiviikkona hypättiin aamusta mopojen päälle ja otettiin suunnaksi Puertosta pohjoiseen ja saaren toisella puolen länsirannikolla oleva Sabang. Matkaa Puerton keskustasta Sabangille tulee noin 75km suuntaansa.
Sabangiltä löytyy Palawanin tärkein nähtävyys maanalainen joki. Kyseessä on vuoren sisällä luikerteleva 8.2km pitkä luolasto, jonne mennään sisälle veneillä. Viralliselta nimeltään maanalainen joki on Puerto Princesa Subterranean River National Park.Sabangissa ensin maksetaan 200PHP/3,64€ pääsymaksu ja sekä kyyti banca-veneellä varsinaiselle luonnonpuistoalueelle. Veneen hinta on 709PHP/12,90€. Kun on veneilty ensimmäinen pätkä, niin sen jälkeen kävellään pieni pätkä viidakon läpi ja tullaan varsinaiselle paikalle, josta lähtee toiset veneet luolaston sisälle. Kaikki laittavat päälle pakolliset pelastusliivit ja kypärät ja sitten menoksi. Kuvassa toiseksi viimeisessä rivissä Mersu ja minä ja takimmaisena Jarmo. Veneen taustalla näkyy maanalaisen joen suuaukko, jonne veneillä mennään.Sisällä luolastossa on paikoin vähän kapeampia kohtia ja toisaalla todella isoja ja avaria paikkoja. Yhtä paikkaa kutsutaan esimerkiksi katetraaliksi, sen muodon vuoksi. Luolassa käytiin veneellä noin kilometrin "syvyydessä".

Kun veneilyt oli tehty luolaan, niin takaisin maihin. Luonnonpuistoalueella näkyy monitoriliskoja siellä täällä. Tässä paikkaa niitä oli jopa viisi lähellä toisiaan. Näiden koot vaihteli jostain vajaasta metristä lähemmäs kahteen metriin.Liskojen jälkeen vielä banca-veneellä takaisin Sabangin laituriin. Sitten vielä mopoilut takaisin Puerto Princesaan, jonne tultiin juuri pimeyden laskeutuessa.

Luolaterveisin,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti