maanantai 5. huhtikuuta 2010

Sukelluskavereita ja sukellusta

Syyskuussa 2007 kävin Thaimaasta viikon sukelluskeikan Pohjois-Sulawesilla Bunakenin saarella Indonesiassa. Bunakenilla tapasin myös kolme muuta suomalaista (Tarja, Hanna ja Tero), jotka olivat tulleet sukeltamaan samalle saarelle. 2-3kk myöhemmin tavattiinkin Helsingissä samalla porukalla illanvieton merkeissä viidestään, kun Tarjan mies Jari mukana. Sen jälkeen ei ollakkaan juuri nähty, mutta yhteyttä ollaan pidetty vaihtelevasti ja vaihdettu kuulumisia.

Tässä joku aika sitten huomattiin Tarjan kans, että ollaan ilmeisesti molemmat samaan aikaan yksi päivä Palawanilla Puerto Princesassa. Näin sitten lopulta kävikin ja pitihän se mööttekin järjestää, kun toisella puolen palloa kerran ollaan samassa kaupungissa. Tarja ja Jari lensivät eilen sunnuntaiaamuna Coronista tänne Puerto Princesaan. Tekstailtiin muutaman kerran aamun aikana ja kun Tarja ja Jari olivat päässeet asettumaan satamassa olevaan Stella Maris Explorer alukeen, niin sovittiin, että minä tulen käymään satamassa aluksella. Hyppäsin mopon puikkoihin ja suoraan satamaan. Satamassa oli portit kiinni ja kysymään vartijalta, että pitäis päästä käymään Stella Mariksella. Se onnistu, joten ajoin mopon ihan aluksen viereen ja siellähän minun vanhat kamut jo kannella odottivatkin. Alukselle tullessa myös yksi tuttu venepoika tuli heti vastaan ja moikkasi. Istuttiin laivan kannella ja vaihdettiin kuulumisia leppoisissa merkeissä. Laivalla oli alkamassa lounas sukellussafarille lähtijöille ja niinhän siinä lopulta kävi, että tuli itsekkin syötyä siellä lounas. Kiitokset tästä Tarjalle! :)

Stella Maris Explorer on sikäli minulle erittäinkin tuttu alus, koska kävin täysin samalla baatilla viime vuonna maalis-huhtikuun vaihteessa vastaavan sukellussafarin Tubbatahalla. Silloin tuli oltua merellä noin 5vrk putkeen. Alus on 101 jalkaa eli vähän reilu 30m pitkä. Hyttejä on kolmessa kerroksessa ja neljännessä kerroksessa on iso terassikansi pöytineen ja tuoleineen. Aluksen aurinkokannella on myös jacuzzi. Kun olin vuosi sitten aluksella, niin silloin meitä oli vain 10 maksavaa asiakasta, kun aluksen hytteihin mahtuu 22. Miehistöä oli vastaavasti lähes tuplasti, 18, joten palvelu oli kohtuu hyvää ja tilaa oli. Hieno alus ja oli mukava käydä pyörähtämässä siellä uudestaan.Kyllähän Tubbatahallekin olisi vähän tehnyt mieli, koska se on Filippiinien ylivoimaisesti paras sukelluskohde ja samalla yksi koko maailman parhaista sukelluskohteista. Tubbataha Marine Park sijaitsee Puerto Princesasta noin 190km päässä keskellä Sulumerta ja siellä on vain kaksi atollia, jonka ympärillä sukelletaan. Täältä kuvia minun viime vuotiselta Tubbatahan sukellussafarilta, jossa oli mm. haita ja erilaisia rauskuja paljon.

Mulla oli tarkoitus lähteä sukeltamaan itsekkin lauantaina, mutta silloin ei tullut ryhmää kasaan. Eilen illalla Moana Resortin sukelluspuolta vetävä Paolo tekstasi mulle, että huomenna maanantaina olisi yksi ryhmä lähdössä sukeltaan ja haluanko lähteä mukaan. Sehän sopi mulle. Tänään käytiin sitten sukeltamassa. Sukeltamassa meitä oli neljä italialaista noin 50v miestä, sukellusopas Rommel ja minä. Ensimmäisenä mentiin Maris Rockille. Siellä oli paljon leijonakaloja, jawfish omassa kolossaan, merietanoita ja monenlaista korallia. Paikalla oli myös varsinkin alussa jonku verran virtaa ja se verotti kaikilta ilmankulutusta. Maksimisyvyys oli 25,6m ja sukellusaika 38min. Merivesi +28C.

Eka sukelluksen jälkeen tultiin viettämään tunnin taukoa aika lähelle rantaa tosi kirkasvetiseen paikkaan. Aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta, mutta tuuli hieman "viilensi" ilmaa, jos tuota sanaa voidaan olenkaan käyttää. Lämmintä oli kuitenki sen verran, että hyppäsin veteen vähän viilentämään kroppaa ja snorklailin veneen lähistöllä. Vettä siinä paikkaa ei ollut kuin reilu metri. Yhtäkki huomasin ihan vieressä mustavalkoraitaisen merikäärmeen. Huusin muille veneessä olijoille, että täällä on merikärmes. Hetken päästä siellä olikin sitten koko veneellinen ihmetelemässä kärmestä.

Kun oltiin saatu tunnin pinta-aika täyteen, niin seuraava sukellus tehtiin Silica Reefillä. Paikalla on erittäin paljon erilaista pehmeää ja kovaa korallia ja monenlaista riuttakalaa. Joissain pehmeissä koralleilla oli tosi paljon ja isoja jonkunlaisia merimatoja. Nähnyt joskus aikasemminkin vastaavia, mutta en koskaan noin paljon. Tällä sukelluksella virtausta ei ollu käytännössä ollenkaan. Maksimisyvyydeksi jäi 20,7m ja sukellusaika oli 54min. Merivesi tässä paikkaa astetta lämpimämpi, +29C.

Sukellusten jälkeen tultiin takaisin Pristine Beachille, josta lähdettiinkin veneellä liikenteeseen. Rannalle oli tullut myös kohtalaisesti paikallisia viettämään vapaapäivää.Sukelluksille lähdettäessä kuvassa näkyvän vihreän tilaihmeen sai ajettua pitkälle rantahietikolle laskuveden ollessa alimmillaan. Kun vastaavasti tultiin takaisin, niin auto jäi 20m kauemmas, mutta nyt veneen pystyi ajamaan huomattavasti lähemmäs rantaa. Kantomatka kamoille oli siis lähes sama.Taitaa olla aika hypätä mopon sarviin ja kurvais aluksi johonki ruokapaikkaan, kun ei ole tälle päivälle tullu vielä syötyä kunnolla.

Sukellusterveisin,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti