lauantai 3. huhtikuuta 2010

Kukkotappelussa

Eilen perjantaina päätin lähteä käymään ajelemassa Puerto Princesasta etelään päin täällä Palawanilla. Tarkoituksena oli käydä ainakin kääntymässä Aborlanin kaupungissa. Lähdin liikenteeseen joskus 11:00 paikkeilla ja suunnaksi siis etelä. Ensimmäisenä eksyin päätieltä vähän sivuun olevalle Inagawan rannalle ihmettelemään.Ranta vilisi rapuja. Suurin osa ravuista oli tällä tavalla hiekalla omissa kopoissaan asuvia. Ovat muuten tosi vikkeliä ja juoksevat lujaa. Piti lähestyä tosi varovasti pitkä zoomi kamerassa kiinni, että pääsi ottamaan tällaista kuvaa. Jos normaalisti käveli, niin juoksivat karkuun.Kun olin rannalla ihmetellyt ja kuvaillut tarpeeksi, niin takaisin päätielle ja eteenpäin. Seuraavaksi olin ohittamassa Isaubin kylää, kun näin yhden katoksen alla tosi paljon porukkaa. Ohitin jo paikan, mutta tuli mieleen, että olikohan siellä kukkotappelu, kun aivanko olisin nähnyt tai jopa kuullu kukkojen ääntä. En ole käynyt kukkotappelussa koskaan, mutta nähnyt sitä täällä Filippiineillä kylläkin televisiosta. Täällä se on tosi suosittua. Uukkari mopolla siis ja varmistamaan asia. Kun tulin paikalle ja kysyin, niin siellähän oli sopivasti kukkotappelu alkamassa reilun 20min päästä. Kukkojen kokoa vertaillaan, otetaan toisten eläimiä syliin ja tutkitaan. Kukkojen pitää olla saman korkuisia, mutta paino voi vaihdella kukoilla keskenään. Myös ihmiset, joilla ei ole omia kukkoja kokeilevat eläimiä. Yksi syy tähän on, että yritetään selvittää, mikä olisi mahdollinen oma suosikki vedonlyönnissä, koska vetoahan näistä lyödään. Totta kai!Ennen ottelua kukoille kiinnitetään toiseen jälkaan erittäin terävä veitsenterä.Ennen varsinaista ottelua kukkoja tahallaan ärsytetään ja annetaan hieman nokkia toisia kukkoja, että varmasti on "vee-käyrä" korkealla. Pitkän alkuhässäkän jälkeen olikin varsinaisen tappelun vuoro. Tässä on jo tosi kyseessä. Kirjaimellisesti, nimittäin yleensä toinen kukko on ottelun jälkeen vainaa.Nyt tosin ensimmäisessä ottelussa molemmat kukot jäivät makaamaan maahan. Silloin tappelu päättyy tasapeliin ja mm. vedonlyöjät saavat kaikki sijoittamansa rahat takaisin. Välillä kävi myös niin, että jos toinen kukko haavoittui, niin se juoksi nurkkaan karkuun. Silloin kukot saatetaan nostaa uudelleen toisiaan vastaan. Jos toinen edelleen juoksee nurkkaan, niin se tuomitaan hävinneeksi. Hyvällä tuurilla kukko ei ole välttämättä haavoittunut pahasti ja se saa vielä jatkaa maanpäällistä tepastelua jonkin aikaa. Yleensä kuitenkin hävinnyt kukko on käytännössä seuraavaksi ruokapöydässä. Kohtuu raaka laji ja senpä vuoksi se onkin länsimaissa kielletty eläinsuojelunäkökulmasta.

Kukkotappelun varsinaisessa alkamisessa meni kuitenkin niin kauon, että lähdin sieltä kesken pois. Kello tikitti ja halusin käydä katsomassa myös Aborlania ja ajaa myös vielä takaisin Puerto Princesaan valoisan aikana. Seuraavaksi kävin vaihteeksi taas ajelemassa ihan korpiteitä ja eksyin sattumalta Aborlaniin kuuluvaan Market kylään. On aikasta erikoinen kylä, sillä siellä kaikki talot on rakennettu tolppien nokkaan vuoroveden vuoksi. Samoin lähes joka talon pihaan on rakennettu kala-aita. Minun ollessa kylässä siellä oli laskuvesi. Kaukaisimmat talot rannasta oli kuitenkin useamman sadanmetrin päässää ja myös siellä oli vielä taloissa kala-aidat. Maasta ja mangrovepuista näkyikin, että nousuveden aikaan vesi on myös siellä.Marketin jälkeen kurvasin muutaman kilometrin päässä olevaan Aborlaniin ja se oli huomattavasti pienempi kuin ajattelin. Siellä ei ollut käytännössä yhtään mitään. Pieni markkina-alue ja siinäpä se. Mopon bensamittari näytti puolta tankkia ja ajattelin käydä tankilla. Menin Shellille, niin sieltä ei saanut lyijytöntä, kun olivat parhaillaan maalaamassa lyijyttömän mittareita. Kysyin, että mistä löytyy seuraava, niin sanoivat, että vieressä on Caltextin asema. Ajoin sinne, niin se oli suljettu kokonaan Pääsiäisen vuoksi. Lippusiimat vain asemalle johtavissa liittymissä ja täysin pimeänä. Kysyin, että missä seuraava, niin sanoivat, että Narrassa. Se oli kuitenki täysin väärässä sunnassa ja sinne oli myös matkaa, joten ei käynyt. Kysyin, että entä Puerton suunnalla. Siihen sanoivat, että välillä on yksityisiä, jotka myyvät bensaa pulloissa. Sellainen löytyikin noin 10km ajamisen jälkeen ja parit putelit tankkiin ja taas oli tankki täynnä ja eri tarvinnyt miettiä sitä asiaa enää.

Takaisin tullessa huomasin yhden kukkulan päällä olevan näköalapaikan. Huomasin kyllä myös, että sinne johtavan täysin uuden tien vieressä oli "Yksityistä omaisuutta, ei läpikulkua kyltti". Paikka oli ihan vieressä ja päätin käydä pikaisesti kääntymässä kukkulan päällä ja ottamassa parit kuvat. Ylhäältä oli mukavat näkymät ja räpsin muutamia kuvia. En ehtinyt olla siellä kuin 2-3min, kun pieni kuormuri kurvasi sinne ja kuski kysyi multa jotain. Sanoin englanniksi, että en ymmärrä. Sitten kuski sanoi kysyi, että onko mulla omistajan lupaa olla täällä. Tekeydyin tyhmäksi ja sanoin vain, että ei ole, ku otan vain parit kuvat. Sanoin kyllä heti perään, että minä lähden jatkaan matkaa. Ylhäältä kukkulalta ja myös varsinaiselta tieltä näkyi lahdelle ja siellä oli tällainen aivan uusi rakennus tehty veden päälle ja rannassa oli myös iso vene. Rakennuksesta kuului parhaillaan naulausta ja ilmeisesti viimeistely oli käynnissä. Oli kyllä viimisen päälle tehty tiet ja alueet kukkulalle ja samoin rakennuksesta näkyy, että joku on sijoittanut projektiin jonku verran rahaa. Tarina ei vain vielä kerro, että mikä tuosta tarkalleen tulee. Veikkaisimpa jonkunlaista ravintolaa ainakin.Hieman ennen Puerto Princesaan kuuluvalla San Pedron alueella liikenne pysäytettiin ja sieltä oli tulossa jokin kulkua. Olisin päässyt menemään, mutta jäin mielenkiinnosta katseleen, että mistä on kyse. Aiheena oli Pääsiäiseen liittyvä kirkollinen juttu ja porukkaa oli kävelemässä aikasta paljon. Filippiineillä on muutenkin erilaisia ja eri uskontoihin liittyviä kirkkoja tosi paljon. Kattelin kulkueen ja sen jälkeen hotellin naapuriin syömään. Siinä vaiheessa kello olikin jo 18:00. Reissun päällä tuli oltua noin 7h. Hieno päivä mopolla kurvaillessa!

Pääsiäisterveisin,
Mika

1 kommentti:

  1. Hyvällä tuurilla olisit päässyt hakkaamaan nauloja kristiinaulituksi haluavien hihhulien käsiin ja jalkoihin. Ilmeisesti suosittu harrastus Filippiineillä pääsiäisen aikaan :D.

    Loistorapsaa edelleen, toiset ne on paratiisissa, toiset ne katselee kun lumikinoksien alta paljastuu koirankakkaa ja muuta törkyä :).

    VastaaPoista