sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Tuko

Täällä Filippiineillä on tullu oltua reissun aikana nyt vähän reilu 5kk, jotka kaikki tämän vuoden puolella. Päivän hämärtyessä illaksi varsinkin täällä Palawanilla sekä Puerto Princesassa, että Roxaksessa alkaa useissa rauhallisissa paikoissa kuulumaan kohtuu voimakasta "tukkoo" tai "tukoh" ääntä. Ääni kuuluu tokeegekkolle (eng. tokay gecko), jota Filippiineillä kutsutaan tukoksi.

Ääni kuuluu useasti rakennusten katoilta tai muualta korkealla olevista avoimista rakenteista ja tietenkin puista. Olen joskus yrittänyt käydä yksin ja paikallisten kans taskulamppujen kans katsomassa, mutta en ole koko talven aikana nähnyt tukoa yrityksistä houlimatta kertaakaan. En edes vilausta.

Eilen alkuillasta istuin oman kannettavan ääressä hotellin ulkoterassilla ja taas alkoi kuulua tukon ääntä jostain läheltä. Kävelin jonku matkaa ääntä kohti, mutta ei siellä mitään näkynyt varsinkin, kun huudot loppuivat samalla. Vieressä oli hotellin pari nuorta huoltokaveria ja kysyin niiltä kans, että tiesikö ne mistä tukon ääni tuli. Ei tietoa, mutta veikkasivat lähipuuta. Toinen huoltokavereista tiesi kertoa, että vieressä olevassa resparakenuksessa majailee joskus tuko yhden seinällä olevat taulun takana. Kaveri lähti näyttämään taulua mulle ja raotettiin varovasti taulun alareunaa. Bingo! Siellä oli tukoja vieläpä kaksin kappalein seinällä vierekkäin!! Urokset saattavat tapella helposti keskenään, joten olisiko nämä yksilöt sitten olleet molemmat naaraita. Tarina ei kerro.Väritys vaihtelee ja ruumiin perusvärinä on yleensä valkoinen tai harmaa. Värinä on lisäksi keltaisia tai kirkkaan punaisia täpliä. Naaraiden koko on tyypillisesti 20-30cm ja urosten 30-40cm. Hienon näköinen otus!Eilen kuvia otettaessa oli mukana pelkkä digipokkari. Täytyy kokeilla joku ilta uudestaan, jos olisivat samassa paikassa ja yrittäis ottaa järkkärillä kunnon lähikuvia.

Lisätietoa tukosta englanniksi.

Liskoterveisin,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti