Tänään oli ensimmäinen sukelluspäivä Sipadanin jälkeen, jossa tuli pulikoitua kuukausi sitten 13.5. Sukeltamaan meitä lähti tutun sukellusoppaan Romelin lisäksi englantilainen Malcolm ja minä. Ensimmäisenä kohteena täällä Puerto Princesan edustalla oli paikka nimeltään Broken River. Sukelluksella nähtiin mm. pari kilpikonnaa. Tällä kertaa ei vain päästy riittävän lähellä kilppareita ja jäi kuvat ottamatta. Valkopilkkoriuttahaikin vilahti jossain Romelin nähdessä sen, mutta itellä jäi hait tänään näkemättä. Sukelluksen maksimisyvyys oli 28,9m ja sukellusaika 45min meriveden lämpötilan ollessa +28C. Näkyvyys tänään oli oikein hyvä.
Iso kirkkaankeltainen merietana.Kohtuu iso "korallipuu". Vinkkasin Romelille, että menehän viereen, niin pystyy hahmottaan korallin todellista kokoa. Melkoinen viuhka!Sukelluksen jälkeen ajettiin vähän lähemmäs rantaa pitämään tunnin taukoa pienen joenuoman kohdalle. Paikassa oli vettä noin pari metriä ja sillä kohdalla kasvoi pohjassa tosi paljon meriheinää ja -kaislaa. Romel huomasi yhtäkkiä, että vedessä ihan veneen vieressä oli jokin käärme. Kärmes ei kuitenkaan ollut mikään tavallinen mustavalkoraitainen merikäärme, jollaisia ne ovat käytännössä aina täällä meressä ja muuallakin Aasiassa. Romel ihmetteli myös, että hän ei ole koskaan nähnyt tuollaista ja on sukeltanut näissä vesissä vuodesta 97 lähtien. Merikäärmeillä on tyypillisesti litteä pyrstö helpottamaan uintia, mutta tällä oli samanlainen pyöreä kuin maakäärmeilläkin. Samoin kooltaan käärme oli selkeästi sekä pidempi, että paksumpi kuin yllä mainittu raidallinen merikäärme. Uteliaisuus oli kuitenki liian kova ja hyppäsin veteen kameran kans jannujen jäädessä veneeseen. Kovin lähelle ei kuitenkaan uskaltanut mennä, kun ei ollut mitään hajua, että miten ko. käärme käyttäytyy. Raidallisia merikäärmeitä voi mennä hyvinkin lähelle. Kannattee kuitenkin aina muistaa, että niiden myrkky on paljon voimakkaampaa kuin esimerkiksi kuningascobralla, joka lukeutuu maakäärmeiden myrkyllisimpiin. Järjen käyttö siis sallittu myös pienten merikäärmeiden lähellä! Kuningascobrista tuskin tarvii ketään varoitella.
Käärme oli lähellä pohjaa kaisloihin kietoutuneena ja liikuskeli siellä. Olin hieman viistoon käärmeen päällä, kun käärme lähti yhtäkki tuleen suoraan ylöspäin. Joutu ottaan kohtuu rivakat vedot käsillä taaksepäin, vaikka en suoraan sen linjalla ollutkaan. Käärme kävi pinnalla hengittämässä pikaisesti, jonka jälkeen painui takaisin samaan paikkaan pohjaan. Kovin hyvää kuvaa en saanut siitä, mutta tässä jonkulainen. Tällä on myös raitoja, mutta ne ei näyttäis menevän samalla tavalla ympäri kuin raidallisella merikäärmeellä, vaan ovat enemmän poikittaisjuovia. Väriltään käärmeessä on jotain ruskean sävyjä.Yritin vähän googlailla, mutta mitään tarkkaa lajia en sille löytänyt. Kun käytti hakusanana "mangrove snake philippines", niin sillä tuli vähän tuon näköisiä kärmeksiä. Voi siis hyvinkin olla joku mangrovekäärmeisiin kuuluva laji. Jos joku tietää tarkemman lajin, niin saa kertoa.
Toisena sukelluspaikkana oli Crossing. Siellä näkyi mm. iso seepia, tuhansien pienien raidallisten kissakalojen ja vähän isompien punahammassäppikalojen (redtoothed triggerfish) parvi. Varsinkin jälkimmäisiä olen nähnyt aikasemmin vain yksikseen tai korkeintaan pareittain. En tiedä oliko nyt jotkut punahammassäppikalojen kokoontumisajot vai mitkä parittelukinkerit oli, mutta paljon niitä oli. Sukelluksen maksimisyvyys oli 19,2m ja sukellusaika 58min. Tässä paikassa tietokone näytti veden lämpötilaksi astetta enemmän eli +29C.
Tuhansien parvi pieniä raidallisia kissakaloja.Hieno merietana.Kattelin sukelluslogia ja tänään viimeinen sukellus oli tämän reissun 41 sukellus. Niistä 5 sukellettu Thaimaassa, 10 Malesiassa ja loput 26 täällä Filippiineillä eri paikoissa. Sukellusten kokonaismäärä näyttää nyt lukemaa 158.
Dyykkiterveisin,
Mika
Moi,
VastaaPoistaKäärmeestä sen verran, että luultavasti se ei ole kyykäärme:-) Voisiko se sitten olla sea snake - Enhydrina schistosa. Linkissä www.starfish.ch/collection/reptiles.html on samannäköinen elävä.
Timo L
Moi,
VastaaPoistaKylla se varmaan tuo on. Varitys ja ulkonako tasmaa sen verran hyvin.
Englanninkielisia nimia nayttaa loytyvan useampiakin ko. lajille: beaked seasnake, hook-nosed sea snake, the common sea snake ja Valakadyn sea snake.
Tassa lisaa kaarmeeta englanninkielista wikista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Enhydrina_schistosa
Wikissa mainitaan, etta koko noin 110cm. Myrkysta kerrotaan, etta se noin 4x-8x voimakkaampaa kuin cobralla. Arvioitu, etta jo noin 1,5mg myrkkya on tappava maara. Kiire siis tulee, jos tommonen paasee puraseen.
Kiitokset tiedosta Timolle! :)
- Mika -
Tassa myos hyvaa juttua ko. kaarmeista:
VastaaPoistahttp://www.arkive.org/beaked-sea-snake/enhydrina-schistosa/info.html
Tuo mukaan kaarmeen pituus voi olla 140cm asti.