sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Taifuuni Rammasun (Glenda) - Ke 16.7.2014

Filippiineillä oli tällä viikolla alkaneen taifuunikauden toistaiseksi voimakkain taifuuni Rammasun, josta Filippiineillä käytetään nimeä Glenda. Taifuunin reitti kulki Tyyneltä Valtamereltä Filippiineille Bicolin alueelle, sieltä edelleen suoraan Manilaan ja lopuksi poistuen maasta kohti Hongkongia.

Ensimmäiset ennusteet näyttivät, että vaikutus Manilan alueella voisi jäädä trooppiseksi myrskyksi juuri alle taifuuniasteikon. Taifuuni kuitenkin voimistui aika paljon ensimmäisistä ennustuista ja sen voimakkuus nousi Manilan alueellakin kakkoskategorian taifuuniksi 5-portaisella asteikolla.
Tästä näkyy taifuunien luokitus tuulenvoimakkuuden mukaan:

* Trooppinen matalapaine  alle 17m/s
* Trooppinen myrsky         17-32 m/s
* Cat 1 - Tuulennopeus      33-42 m/s
* Cat 2 - Tuulennopeus      43-49 m/s
* Cat 3 - Tuulennopeus      50-58 m/s
* Cat 4 - Tuulennopeus      59-69 m/s
* Cat 5 - Tuulennopeus      yli 70 m/s. Käytetään myös nimitystä supertaifuuni.

Maanantai oli Manilan alueella vielä täysin normipäivä ja tiistaikin aina iltapäivään asti. Sateet alkoi vaikuttamaan alkuillasta ja töistä kotiin mopoillessa sai laittaa sadeviittaa päälle. Tuuli oli myös alkanut selkeästi voimistuun illan aikana. Keskiyöllä tuuli oli jo kovaa ja siitä vain pari-kolme tuntia eteenpäin se oli todella raivokasta. Ulkoa kuului vain jatkuva tuulen ulina ja välillä satunnaisia kolinoita ja räminöitä, kun tuuli teki tuhojaan.

Tuuli raivosi Manilan alueella lopulta keskiviikkoaamuun asti. Aamupäivän aikana tilanne alkoi kuitenkin normalisoitua aikasta nopeasti. Kävin katseleen kerrosta alempaa parkkihallista, että miltä ympäristö näytti. Tuhot oli onneksi kohtuu pieniä. Muurien ulkopuolella näkyi kaatunutta ruokakojua ja vastaavaa pienempää jälkeä.
Kämpän alueella muurien sisäpuolella tuhot olivat lähinnä kaatuneita puita.
Keli oli parantunut sen verran paljon, että menin keskiviikkona myös töihin. Tässä meidän condon portilta, jossa oli myös puita mennyt nurin.
Korean suurlähetystön kohdalla oli paljon suuria puita nurin ja siellä oli raivaustyöt käynnissä.
Tässä vielä samalta paikalta.
Työpaikan alueella Mckinley Hillillä näkyi myös jonkin verran puita nurin. Tässä kuvakoostetta ABS-CBN:n uutisista ja Top Gear Philippinesin sivuilta. Jälkimmäisestä näkyy hyvin, kuinka kaatuneet puut ovat tehneet tuhoja autoille. Viimeisimmän tiedon mukaan taifuunissa menehtyi noin 90 henkeä, joista suurin osa Manilan ulkopuolella. 

Filippiinien lähialueella Tyynellä Valtamerella vaikuttaa jo uusi taifuuni Matmo (Henry). Tämän hetken ennusteiden mukaan se ei tulisi kuitenkaan suoraan Filippiinien päälle, vaan jatkaisi suoraan Taiwaniin.
Taifuuneihin liittyy yleensä lähes aina kovat satteet, mutta tällä kertaa ainakin Manilan alueella vettä satoi lopulta hyvin vähän ja tulvia ei näkynyt missään. Samaa kertoivat eri puolilla Manilaa asuvat työkaverit.

Terveisin Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti