lauantai 12. heinäkuuta 2014

Suomen passin uusiminen Filippiineillä

Pidempään ulkomailla olevalle henkilölle voi tulla eteen passin uusiminen ja sitä ei ole aina mahdollista uusia Suomessa. Tällaisessa tilanteessa tulevat apuun Suomen suurlähetystöt, pääkonsulinvirastot ja konsulaatit.

Suomen suurlähetystö suljettiin Manilassa viime vuoden 2013 lopulla. Norjan suurlähetystöön jäi kuitenkin Suomen konsulitoimipiste, joka toimii Kuala Lumpurin suurlähetystön alaisuudessa. Suomen suurlähetystön sulkeuduttua Manilan konsulitoimipisteeseen jäi yksi suomalainen töihin palvelemaan suomalaisten ja Suomeen liittyviä asioita. Norjan suurlähetystö sijaitsee Makatissa Petron Mega Plazassa.

Minun kymmenen vuoden passi vanhenee loppuvuodesta, joten nyt oli hyvä hetki hankkia uusi. Lueskelin Manilan konsulaatin nettisivuilta ohjeita passin uusimisesta ja varmistin myös muutaman asian sähköpostilla konsulaatista.

Konsulaattiin mennessä sinulla täytyy olla mukana vain:

- Vanha passi
- Poliisin ohjeen mukaiset valokuvat vaalealla taustalla
- 140€ käsittelymaksua varten pesoissa, joka nyt oli 8400PHP. Lista passin käsittelymaksuista ulkomailla.

Konsulaatissa järjestelmästä saadaan suoraan esitäytetty hakemus passia varten ja siihen lisätään käytännössä vain yhteystiedot ja allekirjoitus. Tämän lisäksi skannataan sormenjäljet. Kaiken ollessa valmista virkailija antaa vielä lapun maksua varten, joka käydään maksamassa viereisessä rakennuksessa Bank of Philippines Islandin konttorilla. Pankista kuitin kans takaisin lähetystöön ja sitten kaikki onkin hoidettu.

Yleensä passi tulee kuulemma noin 8-10 päivässä. Parhaillaan uusi passi on tullut jopa 4 päivässä. Passin saaminen on kuulemma nopeutunut, kun nyt passi lähetetään suoraan valmistajalta suurlähetystöön/konsuliin ja turhat koikkaukset ovat jääneet välistä pois. Nyt passinvalmistuksessa oli ollut jotain teknisiä vaikeuksia ja uuden passin saaminen kesti lopulta 3vk 1pv.
Uutta passia hakiessa piti olla mukana vanha passi, mutta sen sai pitää itsellä. Tässä tapauksessa se on pakkokin, koska vanhassa passissa on työviisumi ja immigrationin täytyy siirtää se uuteen passiin. Vanhan passin voimassaoloaika päättyy samalla hetkellä, kun saa uuden passin käteen riippumatta siitä, mikä on passiin merkitty voimassaoloaika.

Vanhassa passissa viranomaisen kohdalla luki Espoon poliisi. Nyt uusi passi on hankittu ulkomailla ja viranomaisen kohdalla on merkintä suurlähetystöstä Kuala Lumpur/Manila.

Tässä vielä Manilan konsulipisteen yhteystiedot:

Suomen Konsulitoimipiste, Manila
MCPO Box 2447, Makati, Metro Manila 1264
The Philippines
Puh. +63 2 982 2700
S-posti: sanomat.mni@formin.fi

Norjan lähetystön tarkempi sijainti.
Nyt passi olis voimassa seuraavat viisi vuotta, joten sitä ei tarvinne miettiä vähään aikaan.

Passiterveisin Manilasta,
Mika

4 kommenttia:

  1. Kadottiko tämä mun kommentin? No, jos tulee tuplana, saa tämän jälkimmäisen poistaa... ;) Piti siis sanomani:

    Passin tilaaminen ulkomailla on aivan järkyttävän hintaista! Suomessa passi maksaa 48 Euroa, ulkomailla 140 Euroa! Manilasta ei luultavasti tosin lennä Suomeen tuolla erotuksella passia hakemaan, mutta täältä Keski-Euroopasta voi lentääkin. Aivan älytöntä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,

      Juu, hinta on kyllä todella kova Suomeen verrattuna. Hinta selittynee lähetyskuluilla. Lisäsinkin juttuun linkin, josta näkyy erilaisten passien hinnat ulkomailla.

      Kerran selvittelin, että mitä maksaa kirjeen lähettäminen Suomesta Manilaan DHL:n tai TNT:n kautta, niin se olis ollu luokkaa 100-110€. Siis vain pieni kirje, jossa olisi ollut sisällä Suomeen tullut uusi luottokortti. Paikalliseen postiin täällä ei voi luottaa, joten siksi normaali posti oli heti pois laskuista. Onneksi sain kortin sitten kaverin mukana, joka tuli Suomesta käymään täällä.

      Menopaluu Manila-Helsinki välillä maksaa halvimmillaan siellä noin 800-900€ paikkeilla. Silloin lentojen vaihtoajat pysyy vielä järkevällä tasolla. Helposti menee kuitenkin tonni tai vähän yli.

      - Mika -

      Poista
  2. Joko siirsit työviisumin uuteen passiin ja mikä oli prosessi? Varmaan hyvä aihe uudelle artikkelille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on töissä aikasta paljon ulkomaalaisia Manilan toimistolla ja yksi työkaveri hoitaa ulkomaalaisten työlupa- ja viisumiasioita. Minun molemmat passit on nyt hänellä ja hän hoitaa leimat uuteen passiin immigrationin kans. Saan passit takaisin ilmeisesti tämän viikon aikana. Itse ei tarvitse tehdä onneksi yhtään mitään. Tässä asiassa on suuria yrityskohtaisia eroja ja erittäin monissa suurissakin yrityksissä Manilassa ulkomaalaiset joutuvat hoitamaan kaikki paperiasiat itse.

      - Mika -

      Poista