sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Kameraostoksilla Manilassa

Tällä kertaa juttua kameroista ja vetenalaisista vehkeistä.

Tässä ollut jo jonku aikaa mielessä, että pitäisi päivittää Canonin Ixus 120 IS parempaan pokkariin. Viimeinen niitti sille oli pari viikkoa sitten Cebun reissulla, kun Ixus ei suostunut ottamaan kuvia enää ollenkaan ensimmäisen sukelluksen puolivälin jälkeen. Aina kun laukaisi, niin näyttöön tuli vain valkoinen haamu. Käytin eka sukelluksen jälkeen kamerasta akkua ja muistikorttia hetken aikaa pois, mutta ei se auttanut mitään. Saman päivän illalla kameralla sai otettua pari kuvaa ja sitten taas sama juttu. Kamerassa on ollut jotain pieniä ongelmia jo aikaisemminkin.

Kameramalleja pohtiessa mielessä on ollut vakavasti lähinnä vain kaksi mallia. Canonin PowerShotit G15 ja G1X. G-sarja on Canonin paras pokkarisarja ja ne on tunnetusti erittäin suosittuja myös sukeltajien keskuudessa. G1X:ssä on pokkariksi yksi markkinoiden suurimpia kennoja. Eri testeissä ja vertailussa kuvanlaatua on poikkeuksetta kehuttu järkkäritasoiseksi. Tämä kuullosti erittäin hyvältä, koska oman EOS 60D vieminen veden alle maksaisi aivan liikaa. Pelkkä vesikotelo olisi jo heti luokkaa 2500€. Vastaavasti G1X:ää on myös haukuttu joka testissä auto focuksen hitaudesta ja tarkennuspisteen valinnan epävarmuudesta. Vastaavasti kameran lähin tarkennusetäisyys on niinkin suuri kuin 20cm, joten varsinaisesta makrosta ei voida puhua. Näitä G1X:n kaikkia ongelma-alueita on vastaavasti kehuttu poikkeuksetta G15:n kohdalla joten päädyin lopulta siihen. Ilman edellä mainittuja ongelmia valinta olisi ollut G1X.

Mailailin jo edellisellä viikolla Canon Philippinesin kans ja kyselin kameroiden ja sukelluskoteloiden hintoja. G15:n lintahinnaksi sanottiin 28,998PHP/528,50€. Sukelluskotelotiedusteluihin kertoivat, että eivät tuo niitä ollenkaan maahan. Tuntuu tosi erikoiselta maassa, josta löytyy Aasian parhaimpia sukelluskohteita. Canonilta kerrottiin samalla, että G15 ja G1X:ään saa nyt kolmen vuoden takuun, kamerakotelon ja muistikortin, kun kameran ostaa valtuutetulta Canonin jälleenmyyjältä. Sain heiltä myös listan Canonin jälleenmyyjistä. Pitkä takuu kuullosti oikein hyvältä.

Sukelluskotelo aiheutti aluksi vähän harmaita hiuksia. Mistä sen saisi? Kameran yksi päätarkoituksista olisi kuitenki sukelluskäyttö. Sitten muistui mieleen, että Ikelite tekee eri kameramalleille koteloita. Ikeliten valmistajan nettisivuilta löytyi tieto, että Manilassa on heidän maahantuoja. Meilailin maahantuojan kans ja selvisi, että heiltä löytyy koteloita varastosta suoraan G15 ja G1X -malleihin. Hinta tosin oli suolainen. Minulla on ollut parissa edellisessä pokkarissa Canonin omat vesikotelot ja niiden hinnat on ollu noin 250€ paikkeilla. Nyt hintatiedoksi kerrottiin 29,000PHP/528,60€. Sama siis kuin kameran listahinta. Toisaalta kotelo on pakko ostaa. Ei voi mitään.

Kun perusasiat oli tiedossa ja päätös oli mielessä tehty, niin soitin alkuviikosta Mega Mallissa Ortigasissa sijaitsevaan Canon Concept Storeen. Kyselin kameran hintaa ja käteishinnaksi sanottiin 25,000PHP/455,70€. Varasin heti kameran ja kerroin, että tulen hakemaan sen lauantaina.

Mailailin myös pitkin viikkoa Ikeliten maahantuojan kans ja sovin, että tulen hakemaan kotelon lauantaina heti, kun kamera on haettu. Paikaksi sovittiin heidän liike San Josen puolella sijaitsevassa Greenhillsin ostoskeskuksessa.

Eilen tuli käytyä hakeen sitten sekä kamera, että sukelluskotelo. Ostin kameraan samalla toisen akun. Hintaa sille tuli 2490PHP/45,40€.
Sitten vain laatikko auki ja itse kamera esille.
G-sarjalainen on käytettävyydeltä hyvin saman tapainen kuin Canonin järkkärit. Sen käytössä ei siis ole mitään erikoista, jos Canonin järkkärit on tuttuja. Ikeliten sukelluskotelossa olikin enemmän ihmeteltävää. Ero Canonin omiin koteloihin on suuri. Jos Ikeliten hinta on Canonin omiin boxeihin verrattuna vähän reilu tupla, niin järeysaste pitää kertoa vielä lisäksi jollain. Pelkkä tyhjä kotelo painaa 1,8Kg. Kertonee jotain.
Kovaan hintaeroon löytyy monia syitä. Canonin boxeissa vedenalaisen kamerajärjestelmän laajennettavuus on hyvin rajoitettua ja muovisten koteloiden syvyys on vastaavasti rajoitettu 40m. Syvyys toki riittää meille suurimmalle osalle tavallisista sukeltajista. Tekniikkasukeltat sitten erikseen. Ikeliten boxien käytössä suurin este järjestelmän laajennettavuudelle on lähinnä vain oma lompakko. Tarjolla on erilaisia ulkoisia salamoita, videovaloja, laajakulma- ja kalansilmälinssejä, filttereitä, jne. Boxin syvyys on vastaavasti rajattu 60m.

Canonin boxeissa kamera asetetaan kotelon pohjalle, jonka jälkeen luukku kiinni. Ikelitellä koko takakansi lähtee irti.
Sen jälkeen kamera ruuvataan kiinni takalevyssä kiinni olevaan alustaan, jonka jälkeen takalevy laitetaan yhdessä kameran kans kiinni varsinaiseen koteloon. Yksi suuri syy Ikeliten koteloiden hinnalle G-sarjan tapauksessa on boxissa valmiina oleva liitin salamakenkää varten. Kamerassa voidaan siis käyttää suoraan ulkoista salamaa, jolle on valmiit liitännät. Itse ulkoisen salaman johto tulee kiinni oikeassa yläkulmässa näkyvään liittimeen.
Edellisessä kuvassa näkyvä salaman liitin laitetaan siis vain kameran salamakenkään. Ulkoinen salama onkin varmaan seuraava ostos. Samoin kunnon laajakulma-/kalansilmälinssi kiinnostais veden alle.
G15 on minun kolmas digikamera sukelluskäytössä. Ensimmäinen oli Canon PowerShot S50 (5/2004) ja sen jälkeen jo mainittu Ixus 120 IS (5/2010).
Jos kameran koko kasvaa siirryttäessä Ixuksesta G-sarjaan, niin tästä näkyy, että mikä on kokoero siirryttäessä Canonin boxista Ikeliten boxiin.
Uudella kameralla ei ole tullu vielä räpsittyä kovin montaa kuvaa, mutta muutamia kuitenki. Tänään tuli käytyä ruokaostoksilla lähiostarilla ja samalla käytiin Shakey´sissä syömässä pitzat.
Kävin tänään illalla kämpän yläkerran kahvilassa räpsimässä muutamia testikuvia ja ensivaikutelma on oikein hyvä.
Ero kuvanlaadussa Ixuksen ja G-sarjan välillä on todella suuri. Niin tietysti pitääkin olla.

Sukelluskoteloa pitäis päästä testaamaan ensimmäisen kerran vajaan kolmen viikon päästä Coronilla. Siellä tarkoitus käydä vajaan viikon reissu. Coron on samalla Filippiinien hylkypääkaupunki. Siellä on useita toisessa maailmansodossa amerikkalaisten upottamia japanilaisaluksia. Toivottavasti pääsis käymään ainakin parilla. Aika näyttää.

Manilasta kameraterveisin,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti