sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Joululoma Palawanilla, osa2 - Sabang

Keskiviikkona jatkettiin matkaa Puerto Princesasta Sabangille. Paikka tunnetaan erityisesti maanalaisesta joesta, joka on yksi Palawanin ja samalla koko Filippiinien kuuluisimpia nähtävyyksiä. Kyseessä on reiluun 8km:iin kallion sisälle ulottuva joki, jossa käydään veneillä kääntymässä noin kilometrin verran kallion sisällä.

Ensin siis Puerton keskustasta tricyclellä San Josen bussiterminaaliin ja sieltä vanilla ihmetteleen Sabangin maisemia. Olin käynyt Sabangilla pari kertaa aikaisemmin, mutta molemmilla kerroilla vain päiväreissuilla. Matka Sabangille kestää vajaa pari tuntia.

Meillä ei ollut varattuna mitään majapaikkaa, joten heti Sabangille tultua käveleen biitsille ja kyseleen kohtuuhintaista majoitusta.
Majapaikaksi meillä valikoitui rantanäkymällä oleva perus mökki Taraw Vista Logde and Restaurantilta omalla vessalla ja suihkulla varustettuna. Hintaa yölle tuli 1000PHP/18,40€. Jaetulla suihkulla majoitusta olis löytynyt vierestä 700 pesoon. Ihan rannan päässä Mary´ssä majoituksen hinta olis ollu luokkaa 500 pesoa.
Sabangilla on sähköt päällä majapaikoissa vain klo 18:00 - 24:00 välisenä aikana. Tähän löytyy pari poikkeusta, jos on valmis maksamaan alkaen 4000-5000PHP/yö. Ensimmäinen majapaikoista on Sheridan Beach Resort and Spa. Sheridan järjestää suuren beach buffetin joka ilta klo 19:00 alkaen hintaan 600PHP/11€/hlö. Hintaan kuuluu ruoka, mutta ei juomat. Tarjolla oli ruokia laidasta laitaan. Kalaa, kanaa, pitzaa, salaatteja, jne. Tuli käytyä testaamassa eka iltana ja hyvää oli.
Toinen paremman luokan majapaikka Sheridanin kans samassa hintaluokassa on Daluyon.
Sheridan ja Daluyon ovat myös koko Sabangin ainoat paikat, joista löytyy internet. Riitää, kun käy paikassa syömässä tai juomassa, niin tarjoilijoilta saa salasanat nettiin.

Kävin Palawanilla ensimäisen kerran maalis-huhtikuussa 2009 ja kävin siloin maanalaisella joella. Toisella kerralla tehtiin moporeissu suomalaisten kavereiden Puertosta Sabangille viime vuoden tammikuussa. Tällä kerralla ei ollut siis mitään tarvetta lähteä enää ihmetteleen jokea uusiksi. Kuulin paikallisiltä tutuilta, että Sabangilla järjestetään myös Sabangjoelle tehtävä mangrove tour. Hinta noin 45min reissulla on vain 150PHP/2,75€ ja siellä pitäisi nähdä myös käärmeitä puissa suoraan veneestä. Kuullosti hyvältä.

Kävin heti ensimmäisen päivänä ihmettelemässä mangrovea. Jokialue on suojeltua alue samalla tavalla kuin itse maanalainen jokikin. Paikkaan on helppo löytää. Kävellään vain Sabangin laiturilta koko matka matka "tietä" pitkin rannan toiseen päähän. Kävely kestää noin 10min. Tässä maisemia väliltä.
Sitten tullaankin jo lähtöpaikalle.
Sen jälkeen vain rekisteröidään reissulle, liivit päälle ja veneeseen. Veneessä oli meidän kahden lisäksi vain venepoika ja mangroveopas.
Joki kapenee ja mangrove on todella tiivistä ja tiheää "ryteikköä".
Hyvin pian alkoi näkyä myös eläimiä. Tämä kohtuu kokoinen monitorilisko makoili puunrungolla.
Minun kaipaamia käärmeitä näkyi puissa.
Kääntöpaikalla juoksenteli muutamia makakeja, mutta olivat yllättävän arkoja. Näki, että näille ei oltu heitelty mitään ruokaa, eivätkä olleet tottuneet ihmisiin. Luikkivat pakoon välittömästi.
Paikalla lenteli myös muutamia värikkäitä ja erikoisen näköisiä lintuja. Tosin ne oli myös tosi arkoja ja ennen kuin päästiin lähellekkään, niin lensivät jo pois. Kingfishereitä oli ainakin osa värikkäistä lajeista. Näitä lajeja ainakin elää alueella.
Ensimmäisen päivän mangrovereissu oli sen verran onnistunut ja mielenkiintoinen, että heräsin ensimmäisen yön jälkeen kahdeksan pintaan ja kävin reissun uudestaan. Jos luonto, eläimet ja valokuvaus kiinnostaa, niin suosittelen mangrove touria. Ei ole ainakaan hinnasta kiinni ja tosiaan paikka on ihan Sabangin rannan tuntumassa, joten siellä on helppo käydä.

Tässä itse Sabang Beachiä.
Yks päivä rannalla kävellessä huomasin hiekan seassa kuolleen mustavalkoraitaisen merikäärmeet. Kyseiset merikäärmeet on tosi yleisiä koko Kaakkois-Aasian alueella. Nuita on tullut itsekkin nähtyä kaikissa maissa Aasian alueella, joissa on tullut sukellettua.
Rannan tuntumaan lähelle mangrovealueen alkua jää kallioinen niemeke. Allekirjoittanut katselee maisemia.
Rannan ruoka- ja ravintolatarjonta on erittäin rajoittunutta. Yksi hyväksi havaittu paikka rannalla on Green Verde. Mm. loistavia kanaruokia edulliseen hintaan. Paikan miinuksena on, että eivät tarjoile mitään alkoholijuomia. Eivät edes olutta.
Tässä meidän majapaikan ravintolaan Taraw´hun tuodaan ruoka-aineksia.
Kävellessä laiturialueelta ja biisiltä rantaa pitkin toiseen suuntaan siellä tulee vähän erilaista maisemaa.
Paikalliset juniorit näki minut järkkäri kädessä, niin heti kuului, että "Picture, picture" ja poseeraukset päälle.
Eteenpäin kävellessä vastaan tulee lopulta hyvin simppeli buddhatemppeli. Se on tosin jo nähnyt parhaat päivänsä. Erikoista, että tuolla ylipäätänsä on mitään buddhalaisuutta.
Sabangin ilta- ja yöelämä on erittäin rauhallista. Sitä ei käytännössä juurikaan ole. Sheridanista löytyy ulkoilmabaari, josta saa drinksuja. Samoin muutamien majapaikkojen ravintoloista saa olutta. Laiturialueen ja rannan risteyskohtaan jää pari hyvin simppeliä perusbaaria. Siihenpä ne jääkin. Alueella on toki myös pieniä sari-sareja ja kauppoja, joista voi ostaa itselle tai kaveriporukalle juotavaa ja mennä istuskeleen vaikka rannalle.

Sabangin alueella on nähtävyyksiä maanalaisen joen ja mangrove tourin lisäksi mm. Ugong Rockin luola ja temppeliltä eteenpäin vähän vaikeamman kävelymatkan päässä oleva vesiputous. Sitten löytyy vaijeriradat sekä Ugong Rockissa, että ihan rannan tuntumasta läheltä mangrovea. Ugong Rockilla oli tarkoitus käydä kolmantena päivänä, mutta edellisenä iltana pyöräytti pakin sen verran huolellisesti sekaisin, että joutu ottaan seuraavan päivän rauhallisesti. Jäi sitten se luola näkemättä. Ehkäpä joku toinen kerta.

Sabangilta jatkettiin kolmen yön jälkeen seuraavaksi Roxakseen. Siitä juttua seuraavassa osassa.

Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti