sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Immigration, juhlat ja sadekausi

Filippiineillä on helppo oleskella pidempiä aikoja ilman, että on hankkinut viisumia etukäteen ennen maahantuloa. Kun tulee Filippiineille ilman viisumia, niin henkilöllä pitää olla lippu hankittuna ulos maasta. Erityisen tärkeää tämä on lennettäessä maahan paikoista kuten Hongkong, Macau, Bangkok, KL ja vaikkapa Singapore. Tämä siksi, että lähtevän maan check in:ssä tarkastetaan lähes aina, että henkilöllä on myös lippu ulos Filippiineiltä. Jos sitä ei ole, niin henkilöä ei yksinkertaisesti päästetä Filippiineille lähtevään koneeseen ollenkaan. Olen tarkoituksella testannut tämän muutaman kerran. En ole suoraan näyttänyt lippua ulos maasta, mutta se on kysytty lähes joka kerta lähialueen maista lennettäessä. Suomessa sääntöä ei ilmeisesti tiedetä niin hyvin, koska sieltä ei ole suoria lentoja Filippiineille ja sitä ei ole kysytty minulta koskaan.

Kun on päässyt maahan, niin sitten täällä on helppo jatkaa oleskelua pidempäänkin käymällä vain immigrationissa. Tyypillisesti leimaa jatketaan yleensä joko kuukaudella tai kahdella. Myös 6kk on mahdollista. Maahantullessa saa nykyään 1kk leiman ja sen jälkeen 1kk jatko immigrationissa maksaa noin 3000PHP/58€. Jos on maassa pidempään kuin 2kk, niin silloin täytyy hankkia leimanpidennyksen yhteydessä ns. ACR-kortti (Alien Certificate of Registration).  Hyvä puoli kortissa on, että se toimii myös paikallisena henkilöllisyystodistuksena. Jos on pidempään kuin 6kk maassa yhteen putkeen, niin silloin on hyvä tietää, että silloin joutuu tekemään immigrationissa ns. Exit Clearancen. Sen on voinut tehdä aikaisemmin myös lentokentillä, mutta nykyään se pitää etukäteen immigrationissa. Jos sitä ei ole tehty, niin silloin ei pääse Filippiineiltä ulos lähtevään koneeseen.

Maassa voi olla leimaa pidentämällä virallisesti 1v 6kk, mutta tarina kertoo, että jopa 2v onnistuisi.

Leiman pidentämiseen tarvitsee mukaan vain passin, passikuvan ja rahaa. Jos on jo ACR-kortti, niin se pitää olla mukana. Toimistolla täytetään vain yksi A4-lomake ja sitten vain jonottamaan. Leimaan pidennettäessä kannattee olla tarkkana. Se tuli selväksi viime kerralla.

Täytin lapun ja merkitsin siihen, että haluan jatkaa leimaa 2kk:lla. Ensimmäisen luukun jälkeen maksamaan ja hinnaksi tuli 5670PHP/109€. Sen jälkeen paperit seuraavalle luukulle ja odottamaan passia takaisin uudella leimalla varustettuna. Sain passin takaisin noin 30min päästä. Leimaa tarkastettaessa huomasin, että eihän leima ole edes 1kk ja sen pitäisi olla 2kk. Kerroin asiasta ja ottivat passin takaisin korjausta varten. Sitten odoteltiin taas noin 30min, jonka jälkeen sain passin. Lähdin jo käveleen kohti ulko-ovea ja samalla tarkastellen passia. Eihän se ole vieläkään oikein. Nyt se 1kk, ei 2kk! Uudestaan vinkkaamaan samalle kaverille, että ei ole oikein vieläkään ja selvitin tilannetta.

Minut kutsuttiin taakse isomman rouvan juttusille ja hän alkoi selittään. Olet tullut maahan tällä päivämäärällä ja nyt kuukaudeksi eteenpäin on tämä päivämäärä. Kerroin siihen ystävällisesti, että homma olisi oikein, jos olisin ottanut 1kk leiman, mutta otin 2kk. Sen jälkeen hän kyselemään muilta virkailijoilta, että kuinka pitkän leiman olin maksanut ja sehän oli 2kk. Sen jälkeen tultiin sanomaan, että odota vielä hetki, että se korjataan. Kysyin, että kauon menee, niin noin tunti. Kerroin sitten vain, että antaisitko kuitit ja tulen hakeen huomenna.

Kävin hakemassa passin seuraavana päivänä ja silloin passissa oli sellainen leima, niin kuin pitikin. Kannattee siis olla tarkkana leima-asioissa!
Suomireissulla tuli syötyä aikasta paljon suurta herkkua suolalohta, mutta ei sillä näemmä kovin pitkälle pärjännyt. Siispä reissu japanilaiseen ravintolaaan ja asia korjaantuu sillä hetkeksi.
Suomesta tuli ostettua kotiintuomisina tietysti salmiakkia. Poppamies tekee muutamaa astetta hätäsempiä tuotteita. Varsinkin tämä Manalan Makeiset -pussi on sellainen, että näitä ei tarvi syödä pussikaupalla. Muutaman kun on syöny, niin polttelee jo siihen malliin, että riittää siltä erää. Suosittelen kaikille chiliaddikteille!
Olen kirjoittanut monta kertaa Manila Sports Car Clubin sunnuntaitapaamisesta kämpän vieressä Burgos Circlellä. Viime kertoina siellä on ollut myös enemmän prätkiä paikalla. Olen tykästynyt uuteen monipuoliseen Ducati Scrambleriin ja se onkin tämän hetken oma suosikkimopo. Ehkäpä joku päivä.
En ole mikään suuri Royal Enfieldin ystävä, mutta tämä oli kyllä tyylikkäin Enfield, johon olen koskaan törmännyt. 
Suomalaisia näyttää kiinnostavan asuminen ja mahdollinen muuttaminen trooppisiin maihin. Olen saanut myös paljon positiivista palautetta ja kysymyksiä blokin kautta liittyen asumiseen Filippiineillä. Samoin yleinen hintataso näyttää kiinnostavan ja juttu siitä onkin nousut koko tämän blokin luetuimmaksi jutuksi.

Tyypillisin ja helpoin asumisratkaisu on muuttaminen yleensä niin sanottuihin condoihin. Suurimmassa osassa niistä on yleensä mm. uima-altaat ja kuntosalit. Vanhan kämpän ylimmässä kerroksessa oli mm. kahvila isolla parvekkeella ja siellä olikin mukava istuskella auringonlaskun aikaan. Nykyisestä kämpästä ei löydy kahvilaa, mutta täällä on esimerkiksi erillinen spa-osasto uima-altaan vieressä. Sisäpuhelimella vain soitti alakerran respaan, että onkohan poreallas vapaana. Jos se on, niin se käydään laittamassa lämpiämään ja vajaan 2h päästä se on valmiina käyttöön. Käyttö on ilmaista.
Samoin condoista voi löytyä myös muita harrastushuoneita. Meillä on esimerkiksi biljardihuone ja siellä on heittää myös dartsia. Karaokehuone löytyy myös, mutta sitä ei ole tullu käytyä testaamassa vielä. 
Allekirjoittaneella pyörähti uusi numero mittariin perjantaina. Varasin 10 hengen pöydän kaveriporukalle Makatista Strumm´sista reilua viikkoa aikaisemmin ja tuli käytyä istumassa iltaa hyvässä seurassa livemusaa kuunnellen. Oli oikein hauska ilta!
Muutin Filippiineille maaliskuussa 2012, jolloin tuli käytyä vaihdattamassa heti paristo omaan Suunnon sukellustietokoneeseen. Suomalaisen Suunnon huollosta ja mm. paristonvaihdoista Manilassa vastaa Makatista löytyvä Aquaventure Whitetip. Paristo on kestänyt aina tähän päivään asti noin 3,5 vuotta, mutta nyt oli aika käydä vaihtamassa uusi tilalle. Sukelluksia täällä asuessa on tullut tuona aikana 41. Monta kertaa miettinyt, että vois käydä sukeltamassa paljon useamminkin. Nyttenkin on vierähtänyt viimeisestä sukelluksesta jo reilu 6kk ja polte olis kova heittää taas pullo selkään. 

Sukellukseen liittyen Manilassa Ortigasissa pidetään viikon päästä viikonloppuna 11-13.9.2015 suuri kansainvälinen sukellusalan messut nimeltään Diving and Resort Travel Expo Philippines 2015. Paikkana toimii SM Mega Mallin yhteydessä oleva SM Megatrade Hall.
Filippiineillä eletään sadekautta, mutta toistaiseksi sadekausi ei ole ollut mitenkään paha ollenkaan, vaikka on siirrytty jo syyskuun puolelle. Mitään suurempia tulvia ei ole ollut ja samoin taifuunit on ollut toistaiseksi vähissä. Vettä toki tulee kuuroina lähes päivittäin tähän aikaan vuodesta. 
Eilen lauantai-iltana oli raju ukkonen ja salamoi oikein kunnolla. Olen kokeillut kerran aikaisemmin saada kuvia salamoista, mutta huonolla menestyksellä. Päätin kokeilla eilen uudestaan. Kolmijalka vain olohuoneen ikkunan eteen ja sitten kokeileen erilaisilla asetuksilla. Tällä kertaa muistikortille tarttuihin muutamia salamointeja. Tämä oli niistä kuitenkin paras. 
Sadekauteen mahtuu myös paljon auringonpaistetta ja tosi lämpimiä päiviä. Silloin on mukava rentoutua kämpän altaalla. 
Sellaista tänne tällä kertaa. Monenlaisia juttuja ja suunnitelmia on tiedossa jo lähiviikoille, joten tästä on hyvä jatkaa.

Manilasta hyvällä fiiliksellä,
Mika

1 kommentti:

  1. Moi. Kun suunnittelen reissua tai menossa, niin luen eri blogeja yms etsien tietoa. Pääsääntöisesti löytyy tietoa mutta paikan hintatasosta löytyy harvoin tarkkaa tietoa. Eri maiden hitatasosta löytyy tietoa mm. http://hintataso.tietoinfo.com mutta hinnat on suurinpiirtein. Eli on tärkeää että löytyisi tarkkaa tietoa hintatasosta yms. Matkailu ohjelmista en ole löytänyt sitä tietoa mitä minä pidän tärkeänä. Sulla hyvä vielä kun asut paikanpäällä. Hyvä jatka vaan blogin pitoa.

    VastaaPoista