tiistai 15. syyskuuta 2015

DRT Dive Expo Philippines 2015

Viime viikonloppuna 11-13.9.2015 järjestettiin sukellusalan kansainväliset messut DRT Dive Expo Philippines 2015. DRT tulee sanoista Diving, Resort ja Travel. Tapahtumapaikkana oli Ortigasissa sijaitseva SM Megatrade Convention Center. Kävin messuilla lauantaina.
Paikalliset sukellusliikkeet olivat näkyvästi esillä ja olivat yksi suurimmista näytteilleasettajista. Myynnissä oli kaikenlaisia sukellusvälineitä aina perusvälineistä tekniikkasukellukseen, vedenalaisia kameralaitteita aina ammattilaisia myöten ja tietysti tarjolla oli myös itse sukeltamista.
Toinen suuri ryhmä oli sukellusresortit. Suurin osa niistä oli Filippiineiltä, mutta paikalla oli myös tarjontaa Indonesiasta ja Thaimaasta.

Lähes välittömästi kun tulin sisälle messuhalliin tapasin myös sattumalta suomalaisen Sailan, joka oli esittelemässä Atmosphere Resorttia Dumaguetesta. Alueen yksi suosituimmista sukelluskohteista on Apo Island, jonne he myös järjestävät sukelluksia. Apo Island on tunnettu mm. merikilpikonnista.
Törmäsin messuilla myös suomalaiseen pariskuntaan Pekkaan ja Tiinaan, jotka olivat esittelemässä heidän täysin uutta sukelluskeskusta Filippiineillä Tablaksen saarella. Sukelluskeskuksen nimi on First Buddy. Heillä on jo saman niminen sukelluskeskus Thaimassa Phuketissa, mutta nyt avataan uusi paikka Tablakselle. Viralliset avajaiset ovat muistaakseni nyt 19.9.2015.

Pekka kertoi, että sukellus on alueella käytännössä täysin uutta ja riutat ovat täysin koskemattomat. Heillä on myös majoitusta tarjolla. Uudet sukelluspaikat ovat aina tervetulleita. Varsinkin, kun ne ovat aluella, jossa ei ole tullut muutenkaan koskaan käytyä. Täytyy yrittää käydä Tablaksella joskus.
Minun kannalta DRT:n ylivoimaisesti mielenkiintoisinta antia oli luennot ja pienet seminaarit vedenalaiseen valokuvaukseen liittyen. Tästä näkyy kaikkien kolmen päivän aiheet.



Lauantaina ensimmäisenä lavalle tuli Jerome Kim (Etelä-Korea) aiheella Romblon: The New Macro Heaven.
Jerome on erikoistunut vedenalaiseen makrokuvaukseen ja kuvat todella pienistä kohteista oli käsittämättömän tarkkoja. Pienimmillään esiteltyjen kuvien kohteet ovat vain luokkaa 1-2mm ja ne voivat olla osittain läpinäkyviä. Kuvien ottaminen on siis erittäin vaikeaa. Jerome kertoikin, että välillä hän on käyttänyt koko sukelluksen saadakseen vain yhden hyvän kuvan yhdestä ainoasta kohteesta.

Jerome näytti yleisölle kuvia mm. super pienistä merietänoista.
Jeromen todella hienoja kuvia voi katsella lisää hänen kuvagalleriasta.

Amanda Cottonilla (USA) oli aiheena jotain täysin muuta: Diving with Dinosaur - Encountering the American Crocodile.
Amanda kertoi hänen projektistaan Banco Chinchorrosta Mexicosta, jossa he ovat opiskelleet ja perehtyneet Amerikan krokotiilien käyttäytymiseen. Idea sukeltamisesta ja snorklauksesta krokotiilien kans kuullostaa aluksi täysin järjettömältä, mutta Amandan esitelmässä näyttämien kuvien ja videoiden perusteella se näyttää olevan mahdollista.

Banco Chinchorron alue on hyvin matalaa ja vesi on kristallinkirkasta. Suurimmat alueen krokotiileistä voivat olla yli neljä metrisiä, joten turvallisuus on ymmärrettävästi kaikkein tärkeintä. Siihen panostetaankin paljon. Jonkun mennessä veteen tarvitaan aina myös tähystäjiä veden yläpuolelle. Samoin vedessä olijoilla osalla voi olla jotain kättä pidempää.
Krokotiilit ovat oikeasti lähellä. Menisitkö sinä?
Seuraavana oli vuorossa Scott Gutsy Tuason (Filippiinit), joka kertoi aiheesta Black Water hänen omalla rennolla tyylillään. Gutsy oli tarinoimassa valokuvauksesta myös tämän vuoden helmikuussa Manilan venemessuilla.
Käytännössä Black Water Photographyllä tarkoitetaan kuvien ottamista auringonlaskeutumisen jälkeen illalla tai yöllä keskellä merta paikassa, jossa on riittävän syvää. Gutsy kertoi alkuvalmisteluista sen verran, että aluksi otetaan 20m pituinen köysi, johon laitetaan useita taskulamppuja köydensuuntaisesti niin, että ne muodostavat eräänlaisen valotunnelin. Köydän päässä on painoja pitämässä köyttä kohtisuoraan alaspäin. Valot houkuttelevat yöllä syvyyksistä mereneläviä kuvattavaksi, joista osa ei käy päiväaikaan koskaan pinnan tuntumassa. Gutsyn mielestä paras aika kuvaamisella on illalla noin klo 22:00 eteenpäin.

Gutsyn ottamat kuvat ovat todella hienoja ja osa kuvattavaista kohteista on kuin suoraan avaruudesta.
Monet Gutsyn kuvaamista merenelävistä ovat äärimmäisen harvinaisia.
Esitelmien aikana tuli esille, että osa Jeromen ja Gutsyn kuvaamista eliöistä ovat niin harvinaisia, että niillä ei ole vielä edes tieteellisiä nimiä. He tekevät molemmat yhteistyötä meribiologien kanssa.

Messujen näyttelyalueella oli hienoja vedenalaiskuvia ympäri Filippiinejä.
Yksi omia suosikkeja oli tämä Alex Mustardin (UK) ottama kuva Tubbataha Reefiltä, jossa sukeltaja piikkimakrilliparven vieressä.
Messuilla tuli tavattua myös sukelluskaveri Romel Puerto Princesasta Palawanilta. Sovittiinkin jo etukäteen, että tavataan messuilla, kun molemmat menossa sinne. Romel on erittäin kokenut sukelluskouluttaja ja tuntee Puerto Princesan vedet kuin omat taskunsa. Jos on menossa Puertoon sukeltamaan tai haluaa käydä sukelluskursseja, niin kannattee ottaa yhteyttä häneen.
DRT oli tapahtumana erittäin hyvä ja käytännössä pakollinen tapahtuma kaikille sukelluksesta, snorklailusta tai muuten vain merenelämästä kiinnostuneille. Valokuvaukseen liittyvät seminaarit olivat kyllä loistavia. Toivottavasti tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna 2016.

Sukellusterveisin Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti