sunnuntai 18. elokuuta 2013

Filippiinien taifuunikausi

Filippiineillä ja lähistöllä Tyynenmeren alueella eletään nyt sitä aikaa vuodesta, kun välillä voi tuulla, sataa ja myrskytä rajumminkin. Sade- ja taifuunikausi on siis kunnolla alkanut. Se kestää karkeasti heinäkuusta marraskuuhun.

Menneeltä vuodelta Manilan alueelta voisi sanoa, että joulu-toukokuu oli erittäin kuivaa. Sateita tuli hyvin vähän. Maan sisällä on myös suuria alueellisia eroja liittyen sateisiin ja taifuuneihin. Palawan jää lähes täysin taifuuneilta suojaan. Samoin etelässä Mindanaolla niitä on hyvin vähän. Tosin viime vuonna kaikkein tuhoisin taifuuni Bopha oli juuri etelässä Mindanaolla ja vasta joulukuun alussa. Yleensä taifuunien reitti ja vaikutusalue kulkee läheltä Luzonin saarta, jossa Manilakin sijaitsee.

Viimeisin taifuuni Utor (Labuyo) vaikutti Luzonin alueeseen viime sunnuntain ja tiistain välisenä aikana. Taifuunin ollessa meren päällä ennen Luzonia se kuului vielä toiseksi voimakkaimpaan katogoria neloseen, mutta heikkeni maan päällä kakkosluokkaan. Taifuuneihin liittyy aina kovat sateet. Tällä kertaa sateet aiheuttivat vuoristossa Santiago Isabellan alueella pahoja mutavyöryjä ja muutamia myös valitettavasti menehtyi niissä.

Tästä näkyy Utorin kulkema reitti. Tiistaina se oli siis jo ohittanut Luzonin saaren ja oli menossa kohti Kiinan mannerta.


Tässä tarkemmin, että miten trooppiset matalapaineet, -myrskyt ja taifuunit luokitellaan voimakkuuksien perusteella heikoimmasta voimakkaimpaan:

* Trooppinen matalapaine     < 17m/s
* Trooppinen myrsky         17-32 m/s
* Cat 1 - Tuulennopeus      33-42 m/s
* Cat 2 - Tuulennopeus      43-49 m/s
* Cat 3 - Tuulennopeus      50-58 m/s
* Cat 4 - Tuulennopeus      59-69 m/s
* Cat 5 - Tuulennopeus        < 70 m/s

Cat 5:n taifuunista käytetään myös nimitystä supertaifuuni. Tuulennopeus voi kasvaa jopa yli 300km/h. Viime vuonna Mindanaolle iskenyt Bopha oli ennen mantereen päälle tuloa vielä kovimmassa kategoriassa.

Tilastoa ja juttua vuosien 2011, 2012 ja 2013 taifuuneista.

Tässä muutamia hyviä linkkejä liittyen aktiivisten taifuunien varoituksiin ja seuraamiseen:

* Pagasa - Filippiinien korkein viranomainen sääasioissa. Tarkkaa tietoa aina valitsevasta taifuunista.
* Typhoon2000 - Pääsivulla oleva Track 01 kertoo tarkan vallitsevan tilanteen ja ennusteen.
* Wunderground - Kartta aktiivisista taifuuneista ja hurrikaaneista ympäri maailmaa.

Lisätietoja taifuuneista suomeksi Ilmatieteenlaitoksen ja Wikin sivuilta.

Cebun edustalla sattui tämän viikon perjantaina vakava laivaonnettomuus. Siinä rahtilaiva ja matkustajalautta kolaroivat seurauksella, että matkustajalautta upposi kokonaan. Matkustajalautalla oli yhteensä miehistöineen 831 henkilöä, joista 116 miehistön jäsentä. ABS-CBN -uutisten mukaan reilu 30 on kuollut, mutta vastaavasti noin 170 henkilöä ei ole löydetty. Todelliset lukevat ovat siis todella ikävät. Uutisten mukaan pelastustoimia oli vaikeuttanut myös huono sää.

Tässä uponnut alus MV St Thomas Aquinas.


Ikävä tapaus, joita ei saisi sattua.

Kirjoitin aikaisemmin juttua minun lähellä olevasta Laguna Lakesta ja siellä tullut käytyä mopoilemassa pari kertaa uudelleen. Vaikea kuvitella, että on edelleen yhdessä maailman suurimmista kaupungeista. Järvellä jotenkin aika pysähtyy katsellessa näkymää ja ihmisten puuhastelua. Se on myös mielenkiintoinen paikka kuvata ihmisten arkea järvellä ja jutella paikallisten kans.


Tupakkatauko kala-altailla.


Veneellinen vesipinaattia.


Vesipinaatit olalle ja maihin.


Pojat on poikia paikasta ja maasta riippumatta ja niin pitääkin olla.


Järven rannat ovat paikoin todella tiheää kasvillisuutta ja sinne on vain raivattu ura veneelle. Tämä kaveri meloo kohti rantaa, mutta venettä ei näy ollenkaan.


Joissakin pienissä veneissä on tällainen korkea tuoli tai mikä tähystystorni se onkaan. Sen merkitys ei ole vielä oikein selvinnyt.


Fisua kannettiin taas rantaan. Tämä on jo ihan kohtuu kokoinen. Mikähän mahtaa olla laji?


Järven vieressä menee niin sanottu C-6 Road. Pari nuorta poliisia mopoilemassa. 


Olen maininnut muutaman kerran blokikirjoituksessa, että täältä löytyy myös joistakin kaupoissa pohjoismaalaisia tai jopa suomalaisia ruokatuotteita. Nyt käydessä Fort Bonifacion Säntis-Delicatessenissa siellä oli tarjolla muutaman kuukauden tauon jälkeen Kallen mätitahnaa. Tullut kysyttyä sitä useammalla viime kerralla ja viesti oli mennyt neämmän perille. Nimittäin astuessani kauppaan sisälle tuttu myymäläpäällikkö heti moikkasi ja sanoi perään, että nyt meillä on mätitahnaa tarjolla. :)

Päätin käyttää tilaisuutta hyväksi ja joutu hamstraamaan muutaman putkilon, että pysyis mätitahnassa nyt ainakin muutaman viikon.


Kuvan hapankorppu on Vaasan valmistama. Täällä sitä vain myydään Finn Crisp -nimellä. Tarjolla oli jopa tavallisen lisäksi paria muutakin vaihtoehtoa, kuten minun ostama valkosipuliversio. Olen ostanut sitä nyt muutamana kertana ja tykästynyt siihen.


On hyvvee!

Lisäsin minun Reef Dive -sukellusblokiin sukelluslogin. Siinä ajan tasalla oleva lista kaikista sukelluksista, joita tähän mennessä tullu eri paikoissa tehtyä. Ensimmäinen sukellus tuli tehtyä 5.12.2002 Phuketissa Thaimaassa, jolloin aloitin sukelluksen peruskurssin. Joulukuussa tulee siis 11 vuotta sukelluksen aloittamisesta ja samalla siitä, kun tuli käytyä ensimmäinen reissu Aasiassa.

Tämä viikonloppu on ollut nyt Manilassa selkeästikkin tämän vuoden sateisin viikonloppu. Sekä eilen lauantaina, että tänään sunnuntaina on satanut lähes koko päivän. Tilastojen mukaan elo-syyskuun pitäisi olla vuoden sateisimmat kuukaudet Manilan alueella.

Näihin pitzanmakuisiin kuulumisiin tältä viikolta toimistolta.


Päivitys. Nyt sunnuntai-iltana tuli hetki sitten uutisista, että huomenna maanantaina Manilan alueen koulut on kiinni johtuen illan kovista monsuunisateista. Alueella on parhaillaan trooppinen myrsky Maring ja moni alue Manilassa tulvii jo pahoin. Hälytystaso alueella on nostettu ns. Red Rainfall Warning'iin tulvien vuoksi.

Terveisin Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti