sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Manila Chinese Cemetery


Tuli käytyä lauantaina kaverin kans aikasta erikoisessa ja osittain hämmentävässäkin paikassa. Kyseessä on Manilan kiinalainen hautausmaa. Mikä hautausmaasta sitten tekee erikoisen? Tässä jotain aiheesta.

Hyppäsin taksiin kämpiltä Taguig Cityn puolelta, jonka jälkeen haettiin kaveri Rockwellista Makatin puolelta kyytiin ja sitten Manilan puolelle kohteeseen. Matka on reitistä riippuen vähän vajaa 20km, mutta aikaa siihen meni kuitenkin keskellä lauantaipäivää vähän toista tuntia.

Manilasta puhuttaessa on hyvä tietää, että itse Manila on vain yksi kuudestatoista kaupungista, jotka lasketaan ns. Metro-Manilaan. Helposti puhutaan vain Manilasta, mutta todellisuudessa kaupunkeja on kaikkiaan siis 16. Manilassa on noin 1,7 miljoonaa asukasta, kun Metro-Manilaan kuuluvassa Quezon Cityssä on noin miljoona asukasta enemmän. Metro-Manilan alueella asuu noin 12 miljoona asukasta.

Tässä on kiinalaisen hautausmaan eteläinen portti.
Hautausmaa on aika laaja ja se on kaupunkimainen. Siellä on siis katuja kuin missä tahansa asuinalueella. Kuvan rakennukset ei ole mitä tahansa rakennuksia, vaan ne ovat jonkin suvun hautapaikkoja. Mauseleumeja.
Käytiin aluksi kiertämässä selkeästi hautausmaan vaatimattomampaa aluetta. Aluetta kiertää muuri ja toisella puolella tietä on sukujen hautarakennuksia.
Muuri ei ole myöskään mikään pelkkä muuri, vaan se on myös pieniä hautoja täynnä.
Alueella oli myös paljon yksittäisiä hautoja. Valitettavan moni niistä näytti tältä. Ne on siis murrettu auki ja ryöstetty!
Tällainen näkymä voisi olla ihan hyvin jotain asuinaluetta. Totuus on kuitenkin toinen.
Puhumattakaan tällaisesta. Menisivät täysin kiinalaistyyppisistä taloista. Tällaisista rakennelmista löytyykin käytännössä kaikista vessat ja monista myös keittiöt. Tällaisten sukuhautojen perheet tulevat kuulemma aina välillä koko päiväksi paikalle, jolloin silloin siellä helposti tarvii myös ko. mukavuuksia.
Erilaisia yksityiskohtia löytyy alueelta paljon.
Muistomerkki.
Toisella puolen aluetta rakennusten koko vain kasvoi. Rakennuksissa aina lukee, että kenen suvusta on kyse. Tässä on Limin suvun hautapaikka.
Yksi alueen suurimmista. Näitä ei ihan joka suku pysty rakentaan.
Näyttää kirkolta, mutta kuuluu myös suvulle.
Tyyli vaihteli myös paljon.
Sama lähempää.
Porttikongi.
Chong Hock Tongin temppeli.
Muistomerkki.
Erilaisia lohikäärmepatsaita alueella on paljon.
Lopulta käveltiin aluetta ristiin rastiin noin pari tuntia. Ei niitä tavallisimpia hautausmaita.

Meillä oli ajatuksena myös, että oltais käyty ihan vieressä olevalla Manilan pohjoisella hautausmaalla (Manila North Cemetery). Mikä siellä on erikoista, niin siellä asuu vakituisesti myös paljon ihmisiä. Kysyttiin kiinalaisen haustausmaan vartijoilta, että onko sinne turvallista mennä ulkomaalaisena. Yksi miehistä sanoi heti, että ei ole. Pari päivää aikaisemmin jotkut puolalaiset miehet oli ryöstetty siellä. Viety reppu kädestä, jossa oli ollut kännykkää, rahaa, yms. Jätettiin sitten suosiolla menemättä sinne.

Osa voi muistaa Madventuren toistaiseksi viimeisestä tuotantokaudesta, kun Riku ja Tunna kävivät vastaavalla hautausmaalla. Kyseessä ei ole kuitenkaan sama paikka, vaan jannut kävi Quezon Cityn puolella olevalla Bagbag Cemeteryllä. Madventuren videopätkä aiheesta, jossa Tunna syö myös paikallista "herkkua" baluttia. Tullu syötyä myös pari kertaa.
Päivä oli lämmin ja otettiin taksi takasin Makatiin. Siellä ensin vähän syömässä ja sitten kaverin uima-altaalle.
Allasalue on 41:ssä kerroksessa, joten sieltä avautui hyvät näkymät eri suuntiin. Fort Bonifacion rakennuksia Taguig Cityn puolella. Kuvan etualalla oikealla näkyy ns. Fly over -silta, joka yhdistää Fortin Makatiin.
Kellon näyttäessä 18:30 aurinko oli jo matalalla.
Kaverin kämppä on muutaman kerroksen allasaluetta alempana ja sieltä avautui hyvät näkymät Mandaluyongin suuntaan.
Kun kylästelyt oli kylästelty, niin kämpille. Tässä vielä näkymiä alhaalta katsottuna.
Sellainen päivä. Vähän erilainen tutustumiskohde päivälle.

Blokista yleisesti vois mainita, että päivitin blokille uuden ulkoasun viime kuun alkupuolella. En tiedä johtuuko siitä vai mistä, mutta blokin kävijämäärät on samalla raketoinut ylöspäin. Hukkapiilon aikaisempi kuukausiennätys tilastojen mukaan on 4908 visiittiä tämän vuoden tammikuulta. Nyt toukokuussa tuli 10244 eli yli tuplaantu. Päivitin uuden näkymän myös Reef Diveen ja siellä kävijämäärissä on näkynyt sama trendi. Tämän uuden ulkoasun suurempien kuvien käyttö parani ja sikälikin blokiin tuli kummasti uutta visuallista ilmettä.

Kiitoksia kaikille lukijoille mielenkiinnosta! Lisää juttuja on luvassa myös jatkossa.

Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti