keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Juhannus Cebussa

Tämän vuoden Juhannus meni hyvin pitkälle samoissa merkeissä kuin vuosi sittenkin. Juhannus tuli siis viettyttä Cebussa. Tässä jotain reissusta.

Otin Juhannusperjantain töistä vapaaksi ja lensin Tigerin siivin perjantaiaamuna 05:30 lennolla Manilasta Cebuun. Koneen laskeuduttua Mactanin kentälle taksi alle ja kaverin Petrin kämpille, joka asuu samalla saarella.

Petrin tykönä ehti ottaa vielä pikku nokoset ennen kuin lähdettiin sukeltaan. Petri on sukelluskouluttaja Mactanilla, joten hän hommasi meille veneen miehineen ja tarvittavat sukelluskamat. Sukeltamassa meitä oli Minna, Petri, Jari ja minä. Anne oli lisäksi Sofian kans veneellä. Sofia oli samalla reissulla elämänsä ensimmäistä kertaa veneessä.
Ensimmäisenä sukelluskohteena meillä oli Tambuli, josta löytyy lentokoneen hylky.
Ensimmäisen sukelluksen pidettiin taukoa veneessä ja meidän lähellä oli myös sukellusvene. Se tosin pysytteli paikalla, eikä käyny kuvan tilannetta syvemmällä. Ei tarvinnut lähteä katsahtaan sukellusvenettä pinnan alle.
Petri tiesi kertoa, että samainen sukellusvene oli päässyt paikallisessa mediassa hyvin esille. Ei tosin mitenkään positiivisessä mielessä. Joku sukeltaja oli kuvannut sukellusveneen matkaa pinnan alla, kun se oli samalla törmäillyt koralleihin tuhoten niitä monista paikoista. Korallien uusiutuminen kestää helposti todella pitkään. Paikalliset päättävät tahot olivat nähneet videon ja eivät olleet katsoneet sitä hyvällä. Alukselta oli otettu videon perusteella liiketoimintalupa pois.

Toisena paikkana meillä oli ensimmäisestä paikkaa kohtuu lähellä oleva Kontiki Reef. Alueella pyörii tuhansien sardiinien parvi. Tällä kertaa parvi ei ollut ihan niin iso kuin vuosi sitten. Oli se silti nyttenkin aikasta hyvän kokoinen. Näkyvyys ei vain ollut tässä kohtaa ihan parhaimmillaan, vaikka ei sitä huonoksikkaan voi väittää.
Toiselta sukellukselta jäi sardiinien lisäksi mieleen todella lämmin merivesi. Tietokone näyttikin lukemaa +31C. Ei tullut kylmä shortseissa ja hiattomassa sukeltaessa. Hiatonkin oli lähinnä vain suojaamassa hankaukselta.

Sukellusten ollessa ohi ja veneen tullessa rantaan kello näytti 16:30. Siitä pienen välinehuollon jälkeen oli hyvä lähteä varsinaisen Juhannuksen viettoon.

Sukelluksista tarkempaa juttua ja enemmän kuvia minun Reef Dive:ssa.

Juhannuksen vietto tietysti aloitettiin suomalaisia perinteitä kunnioittaen laittamalla grilli kuumaksi ja kyrsät lämpeneen.
Jossain vaiheessa päästiin avaamaan paikalliseen tyyliin äänihuulia. Anne näyttää mallia.
Me tietysti seurattiin esimerkkiä perässä ja moni klassikko saikin täysin uusia sovituksia. Jossain vaiheessa iltaan kuului myös ilmakitarointia.
 Juhannuksen vietossa noudatettiin siis perinteisiä hyväksi havaittuja kuvioita.

Sunnuntaina käytiin syömässä ulkona ja tsekattiin samalla paikallisten suosima Karancho Beach. Rannalta voi vuokrata eri kokoisia katoksia ja mennä porukalla viettämään rentoa päivää. Paikasta löytyy myös muutama huone, jos haluaa myös yöpyä paikan päällä.
Paikalla olikin porukkaa mukavasti. Osa grillaili, toiset laulo karaokea ja muutamat pelasi rantalentistä.
Sunnuntaina oli illasta lento takaisin kämpille Manilaan. Tigerin lento oli aikataulun mukaan 20:15 ja ilmaan noustiin jo 10min etuajassa. Se tarkoitti samalla, että Manilaan laskeuduttiin jo noin 20min etuajassa.

Tiger käyttää Manilassa nelosterminaalia eli ns. old domestic terminaalia. Nelonen on terminaalina pieni. Sen hyvä puoli on juuri sen koko, sillä se tarkoittaa myös vähemmän ihmisiä ja lyhyempiä jonoja. Olin reissussa pelkien käsimatkatavaroiden kans, joten kävelin repun kans koneesta suoraan terminaalin läpi taksiin. Takseja oli pihalla jonoksi asti ja ei yhtään matkustajaa. Vielä kun liikennettä oli sunnuntai-iltana Manilan mittakaavassa tosi vähän, niin olin kämpillä jo 21:40. Vain 10min virallisen laskeutumisajan jälkeen. Joskus näinkin!

Nyt sunnuntaina ja maanantaina oli ns. superkuu. Kuu oli kiertoradallaan normaalia lähempänä maata ja se näytti samalla noin 10% suuremmalta. Otin kuusta muutamia kuvia parina iltana. Tällainen kuva tarttui muistikortille tiistai-illalta.
Sellainen Juhannus täällä tällä kertaa. Peten kans olikin jo puhetta, että eiköhän jatketa perinnettä ja ensi vuonna Jussina taas Cebuun.

Terveisin Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti