sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Vuoden leima passiin

Vähän passi- ja viisumiasiaa. Tulin Filippiineille ma 5. maaliskuuta 2012 ja maahantullessa sain 21 päivän leiman passiin. Maahanpääsyn varmistin ostamalla halvimman mahdollisen lipun ulos maasta, jota minulla ei ollut edes tarkoitus käyttää. Tämä siksi, että minulla ei ollut etukäteen hommattua viisumia maahan ja vastaavasti tiesin jo maahantullessa, että en ole lähtemässä maasta 21 päivän sisällä ulos. Jos on etukäteen hommattu viisumi, niin silloin ei tarvitse olla lippua pois maasta. Ilman viisumia maasta on pakko olla lippu ulos tai muuten matka tyssää yleensä lähtömaan lentokentälle. Olen kuullut tästä useita esimerkkitapauksia.
Kävin Manilan immigrationissa reilu pari viikkoa maahantulon jälkeen ti 20. maaliskuuta hakemassa passiin jatkoleiman. Siinä voimassaolo oli 3. toukokuuta asti ja hinta oli 3030PHP/56€.

Työt aloitin Manilassa heti Pääsiäisen jälkeen ti 10. huhtikuuta. Yritys oli hommannut sitä ennen asiaan kuuluvat työluvat kuntoon. Filippiineillä monissa yrityksissä on 6kk koeaika. Suomessahan se on tyypillisesti 4kk. Töiden alettua annoin passin työkaverille, joka hoitaa ulkomaalaisten viisumiasioita. Sain passin takaisin ja siinä oli leima to 20. syyskuuta asti. Minun koeaika tuli vastaavasti täyteen virallisesti vasta ke 10. lokakuuta. Koajan päättymisen ja leiman voimassoloon väliin jäi siis lähes 3vk väli.

Asioiden helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi minut lopulta vakinaistettiin reilua kuukautta aikaisemmin to 5. syyskuuta. Tämä sen vuoksi, että seuraava leimaa varten tarvittiin yritykseltä minun vakinaistamispaperi immigrationiin. Sain passin takaisin nyt pe 19. lokakuuta vuoden multientryleimalla varustettuna. Tarkoittaa käytännössä sitä, että voin olla nyt laillisesti maassa 20. syyskuuta 2013 asti ilman käyntejä missään toimistossa. Multientryn ansioista vain käydä myös lomareissuja maasta ulkona ja tulla takaisin maahan ilman, että minulla pitää olla lippua ulos maasta. Passi- ja leima-asioita ei tarvitse siis miettiä nyt seuraavaan vuoteen ollenkaan. Hyvä niin! Hintaa tuollaisella vuoden leimalla yrityksen hommatessa on kuulemma noin 5000PHP/93€ paikkeilla.

Tässä jotain sekalaisia kuvia viime blokitekstin jälkeen.

Viikko sitten viikonloppuna Fort Bonifacion High Streetillä oli Mabuhay Germany niminen tapahtuma. Tapahtumassa oli esillä erilaisia saksalaisia tuotteita laidasta laitaan. Ajankohdallisesti tuskin oli sattumaa, että samaan aikaan oli myös Saksassa Octoberfestit. Tapahtumapaikalla olikin aiheeseen liittyvät teltat.
Mitäpä teltat olisi olleet ilman saksalaista olutta. Tuli maistettua Erdingerin vehnäolutta. Ei ollenkaan hassumpaa. Hinta oli paikallisiin hintoihin verrattuna todella kova (280PHP/5,20€).
Tietysti piti myös ostaa parit bratwurstit ja hapankaalta. Jälkimmäistä ei ole tullu maistettua pitkään aikaan ja samalla varmistui, että se ei kuulu omiin suosikkeihin. Tuollaiset kyrsät kylläkin.
Yhdessä katetussa paikassa oli joku paneelikeskustelu menossa ja porukkaa oli aika paljon.
Tässä Fortin kävelykadulta.
Iltamaisemaa minun yläkerrassa olevasta kahvilasta. Aurinko tosin oli just ehtiny painua horisontin alapuolelle.
Tuli puhetta muutama päivä sitten erilaisista drinkeistä ja mietin, että olen nähnyt netissä joskus jonkinlaisen drinkkienteko-oppaan. Googlailin ja löytyihän se. Kyseessä on Drinkkiklubi. Sivuilta löytyy tavalliset drinkit, shotit ja boolit.

Kotona sattui oleen tequilaa, joten tuli hommattua sitten Tequila Sunrisea varten tuoremehua ja grenadiinia. Siitähän tuli ihan ihan näköistä ja makuista. Suosittelen sivuja kaikille kotibaarimikoille ja -mirjoille!
Olen aikaisemminkin maininnut, että tässä condossa asukkailla on yllättävän paljon erilaisia koiria. Tällainen kaveri näkyi eilen lauantaina ulkona. Kyseessä Englannin buldoggi. Melkoinen jötkäle.
Alkavalla viikolla on Halloween ja täällä näyttää olevan monenlaista häppeninkiä siihen liittyen. Kämpillä esimerkiksi alakerran aula on koristeltu jo Halloweenia varten.
Menin tänään sunnuntaina kämpän yläkerrassa olevaan kahvilaan, jos tällä kertaa ehtisi näkeen kunnon auringonlaskun. Eilen tuli missattua se sopivasti just parilla minuutilla ja auringon yläreuna näkyi vain muutaman sekunnin ja painui horisonttiin. Tarkkaa touhua.

Ensin piti kuitenki tilata jotain juotavaa ja sellaiseksi valikoitui mocka frappe. Törkeän hyvää!
Makiaa elämää.

Aurinko laski koko ajan matalammalle. Manilan lentokentän suuntaan katsoessa koneita lähti ja nousi koko ajan.
Sitten mollukka lähti laskeen nopeammin.
Muutama sekuntti ennen kuin mollukan alareuna painuu Manila Bayhin.
Täällä ollu nyt viimeiset vajaa pari viikkoa aivan loistavat kelit. Aurinkoista käytännössä joka päivä ja sateista ei tietoakaan. Sadekausi alkaa ilmeisesti hellittämään. Tosin nyt on edelleen lokakuu meneillään, joten kyllä niitä kovia sateita ja varmaan taifuunejakin vielä tulee. Selkeästi kuitenki kuivaa kautta kohti ollaan lähdetty jo meneen. Tämä ympäri vuoden lämmin ilmasto tekee sen, että vaikka täällä satais kovastikkin, niin ei se silleen haittaa tai ala kyrsiin olenkaan kuin Suomessa. Pohjolassa kun sataa pari päivää, niin se tuntuu heti tosi viileältä, vaikka olis keskellä kesää. Täällä ei ole onneksi sitä ongelmaa. Ikinä. 

Manilan auringosta,
Mika

4 kommenttia:

  1. Mulla kävi niin, että Helsingin suurlähetystö loppetettiin viime kuun lopulla ja toiminnot siirrettiin Osloon. Passin joutuisi lähettämään Osloon ja odottelemaan takasin ja siihen menee arviolta vähintään pari viikko todennäköisesti kolme, joten en ehtinyt hommata viisumia.

    Cebun toimistolta kuitenkin vakuuteltiin, että he voivat hoitaa viisumin ja jatkoaikaa (mutta kuukausi kerrallaan.) Maahan pääsin suht helposti, vaikkei paluu lippua ollutkaan. Jouduin kyllä vakuuttelemaan immigration tiskillä, että mulla on 21 päivää aikaa hoitaa jatkoaika.

    VastaaPoista
  2. Jep, se riippuu just maasta. Kun lähin tänne maaliskuussa, niin tsekkasin Helsingissä suoraan Manilaan asti. Helsingissä ei kysytty mitään lippuja ulos Filippiineiltä. Sitten jos esim. menet Bangkokissa checkkaan lentoa Filippiineille ja sulla ei ole lippua ulos maasta, niin eivät checkkaa sinua lennolle ollenkaan.

    Olen tarkoituksella testannut mm. Bangkokissa, Singaporessa ja Jakartassa, enkä ole näyttänyt aluksi lippua ulos maasta. Aina on kysytty.

    Suomen suurlähetystö lopetettiin myös tässä kuussa täällä Makatissa. Suomen liittyvät asiat pitää hoitaa nyt Norjan lähetystössä. Sinne jäi yksi Suomen suurlähetystön työntekijä, joten palvelua saa edelleen suomeksi. Tuli käytyä Suomen lähetystössä just about pari viikkoa ennen kuin se laitettiin kiinni käännättämässä suomalaisen ajokortin englanniksi. Tarkoitus hommata täällä paikallinen kortti.

    Immigrationista saa eka kerralla about 38 päivän leiman. Toinen leima on noin 2kk. En muista nuita leimojen pituuksia tarkalleen, mutta jotain tuota luokkaa ne karkeasti ovat. Olen käyny lomareissulla jatkamassa niitä useamman kerran.

    - Mika -

    VastaaPoista
  3. Minun vuoden viisumi maksoi yritykselle 8540 php. Taalla on myos Octoberfest joten tekisi niin maan perusteellisesti kayda piipahtamassa, jos vaan saisin luvan! Yam! Olisi kayntia siella Suomen suurlahtetystossa ensi vuoden puolella. Lahinna passi/ kaksoiskansalaisuus asiaa joten toivottavasti viela homma hoituu.

    VastaaPoista
  4. Moro,

    Ok, voi se hinta olla tuokin. Jannu vain kertoi, joka hoitaa asioita, etta noin 5000PHP. Tosin mietti kylla siina hetken, etta en ollu siita taysin vakuuttunut. :D

    Suomen suurlahetystoa ei enaa ole Filippiineilla. Siella suljettiin ovet muutama viikko sitten. Nykyaan suomalaisten ja Suomeen liittyvia asioita hoidetaan Norjan lahetystossa. Sinne jai yks tyontekijan Suomen lahetystosta toihin.

    Ilmoittele ajoissa, kun olet/oletta tulossa. Voisin kikkailla ite kans silloin vapaapaivan. Suosittelen toki niin, etta kayt asioilla to tai pe, niin ottaisin ite kans pe vapaata.

    - M -

    VastaaPoista