torstai 30. kesäkuuta 2016

Valta vaihtui Filippiineillä - Presidentti Duterte otti komennon

Filippiineillä eletään mielenkiintoisia aikoja. Siellä nimittäin pidettiin toukokuun 9. päivä presidentinvaalit ja kansalaiset valitsivat uudeksi presidentikseen tunnetusti erittäin vahvat mielipiteet ja kovat otteet omaavan Rodrigo Duterten Davaosta. Hän vannoi valan ja otti presidentin tehtävän vastaan tänään torstaina 30. kesäkuuta 2016 Manilassa.
Filippiinit on tunnetusti erittäin korruptoitunut maa ja korruptiota löytyy niin poliisista, armeijasta kuin politiikasta. Filippiineiltä löytyy myös kovan luokan rikollisuutta, kuten huumerikollisuutta. Duterte onkin ilmoittanut keskittyvänsä erityisesti näihin kahteen ongelmaan.

Jotain korruptiosta kertoo vaikkapa se, että kaikkein korkea-arvoisimmat komentajat poliisissa ja armeijassa tienaavat virallisesti samaa luokkaa kuin Suomessa kaikkein pienipalkkaisimmat työntekijät. Samoilta komentajilta löytyy kuitenkin useita kalliita autoja ja suuria kämppiä. Sama koskee myös poliitikkoja. Palkka ja omaisuus ei oikein toimi yhtälössä.

Rikollisuuden hän on ilmoittanut lopettavansa puolessa vuodessa. Hän on luvannut maksaa useiden miljoonien palkkiot huumeparonien kiinnisaamisesta elävänä tai kuolleena. Hänen kovissa puheissaan hän on uhannut ottaa huumerikolliset kiinni ja syöttävänsä ne Manilan Bayn kaloille. Jotain painoa Duterten sanoilla onkin jo ollut, sillä Quezon Cityssä on ilmottautunut jo noin 500 huumeiden käyttäjää ja -välittäjää vapaaehotoisesti poliisille. Huumeparonit on jo vastanneet Duterten rahapalkkioon ja ovat ilmoittaneet maksavansa enemmän itse Duterten eliminoimisesta. Tehtävästä ei siis tule helppoa.

Dutertella on erittäin kovat puheet ja lupaukset. Hänellä on kuitenkin myös näyttöä kovien otteiden käyttämisestä ja myös niiden toimivuudesta. Hän on toiminut Davaon kaupungin Mayorina, jossa hänet on valittu seitsemän kertaa tehtävään uudestaan. Duterten aloittaessaan tehtäväänsä Davaossa, kaupunki oli Filippiinien vaarallisin. Duterten aikana kaupunki on kuitenkin muuttunut yhdeksi maailman turvallisimmista. Tähän on syynä erittäin kovat otteet rikollisia vastaan. Kaupungissa on liikkunut ns. "kuoleman partioita", jotka ovat tappaneet rikollisia. Duterten väitetään olevan näiden joukkojen taustalla.

Suuri osa filippiinoista ovat olleet erittäin kyllästyneitä maan nykyiseen tilanteeseen, jossa johto ajattelee vain itseään ja vähät välittää maan kansalaisista. Kovaotteinen Duterte on vastaavasti luvannut muutosta, jos hänet valitaan uudeksi presidentiksi. Hän on luvannut parantaa kansalaisten olosuhteita monin tavoin ja samalla nostamalla kansalaisten palkkoja. Aloista on mainittu mm. opettajat ja poliisit.

Duterte on nyt aloittanut työnsä maan presidenttinä, joten jäädään mielenkiinnolla odottamaan, että mitä tuleman pitää.

Terveisin,
Mika

1 kommentti:

  1. Näyttää, että huumetyypit pelkäävät Dutertea henkensä edestä. Pelkästään Zamboangalla on antautunut jo noin 3800 huumeheppua:

    http://aa.com.tr/en/anadolu-post/thousands-of-drug-suspects-surrender-in-philippines/599938

    - Mika -

    VastaaPoista