torstai 7. heinäkuuta 2016

Sukelluksen aloittaminen lomamatkalla

Vedenalainen maailma on aina kiehtonut ihmisiä. Suurelle osalle meitä se on tullut tutuksi ja avautunut aikanaan Jacques Cousteaun ainutlaatuisten ohjelmien kautta, jossa hän tutki maailman meriä tiiminsä kanssa. Cousteauta ja hänen tiimiään on paljolti myös kiittäminen sukelluslaitteiden kehittymisessä nykyiseen muotoon.

Yleisin tapa aloittaa tutustuminen vedenalaiseen maailmaan on snorklaaminen perusvälineitä eli maskia, snorkkelia ja räpylöitä käyttäen. Se onkin erittäin hyvä tapa tutustua vedenalaiseen elämään. Parhaimmillaan snorklaaminen on todella upeaa. Hieno snorklaussessio onkin helposti paljon hienompi kokemus kuin huono sukellus.

Yksi hienoimpia ja mieleenpainuvimpia snorklauksia on ollut Thaimaassa Similanin saarilla helmikuussa 2006, kun olin siellä sukellussafarilla. Meillä oli ruokatauko tukialuksella ja alus oli poijussa hienossa poukamassa. Veneen ympärille tuli sitten pyörimään kohtuu kokoinen kilpikonna. Taivas oli pilvetön ja ilma muutenkin todella lämmin, joten snorklausvarusteet päälle ja kamera mukaan ja eikun veteen vilvoitteleen. Kilpikonna pyöri ympärillä kauon aikaan. Tähän toki auttoi kummasti, kun meillä kilpparille banaania, josta ne todella tykkäävät. Olosuhteet oli kirkkaan veden vuoksi muutenkin täydelliset ja oli helppo räpsiä kuvia ympärillä pyörineestä kilpparista kuvia.
Vastaavia hienoja snorklauksia on jäänyt mieleen vaikkapa Puerto Princesasta Filippiineiltä valashaiden kans.
Snorklaustausta ei ole pakollinen ollenkaan sukelluksen aloittamiselle, mutta se voi auttaa siinä mielessä, että silloin vesi on jo tuttu elementti.

Sukelluskurssin aloittamisen vaatimukset ovat hyvin inhimilliset. Henkilön ei tarvitse olla mitenkään urheilullinen. Käytännössä sukelluskurssille voi osallistua kuka vain perusterve henkilö. PADI:n Vaatimuksena on, että osaa uida minimissään 200m jollakin tyylillä pysähtymättä ilman apuvälineitä tai 300 käyttäen perusvälineitä. Uinnin lisäksi pitää osata kellua 10min.

Yksi mahdollisia esteitä sukellukselle voi olla, jos ei pysty tasapainottamaan ilmanpainetta korvissa. Tämä kuitenkin yleensä onnistuu lähes kaikilla pienen harjoittelun jälkeen.

Kurssin voi suorittaa periaatteessa kolmella tavalla:
  • Kokonaan lähimmässä sukellusfirmassa tai -kerhossa kotisi lähellä
  • Suorittamalla teoriat ja allasharjoitukset kotisi lähellä ja avovesisukellukset lomakohteessa siirtopapereilla
  • TAI suorittamalla koko sukelluskurssi lomakohteessa.
Lomakohteissa sukelluskurssi kestää yleensä 3-5 päivää riippuen kuinka pitkiä ja tiiviitä kurssipäivät ovat. Kurssipäivillä käydään läpi sukelluksen teoriaa kouluttajan vetämänä ja katsotaan aiheeseen liittyviä opetusvideoita. Teoriaosuuden lopuksi on teoriakoe, joka pitää suorittaa hyväksytysti. Peruskurssin teoria ei ole mitään rakettitiedettä, mutta asiat vaativat kuitenkin pientä opettelua. 

Teorian rinnalla on myös käytännön harjoitukset, joista ensimmäiset pidetään yleensä altaassa. Aluksi tutustutaan itse sukelluslaitteisiin, kokeillaan miltä hengittäminen tuntuu pinnan alla ja sitten tehdään erilaisia harjoituksia. Viimeiset vesiharjoitukset tehdään meriolosuhteissa, jossa testataan käytännössä altaassa opeteltuja asioita. Näitä ovat esim. hätänousu, oikea painotus ja maskintyhjennys. 

Viimeisten meriharjoitusten jälkeen kurssi onkin käytännössä käyty, jonka jälkeen saa tilapäisen sukeltajakortin ja voi osallistua jo päiväsukelluskeikoille. Peruskurssin jälkeen voi myös jatkaa suoraan jatkokurssille, jossa opetellaan erilaisia käytännön harjoituksia ja kurssin jälkeen saa sukeltaa myös vähän syvemmälle. Peruskurssin jälkeen yleinen syvyysraja on 18m ja jatkokurssin jälkeen 30m. 

Veden alla pienimmät otukset ovat todella pieniä. Tämä Gilisaarilla Indonesiassa kuvattu merihevonen on vain noin 1,5cm korkea. 
Toisesta ääripäästä löytyy vaikkapa paholaisrauskut, joka on suurin rauskulaji. Leveyttä voi olla helposti viisi metriä. Nämä yksilöt oli Komodolla Indonesiassa.
Yksi omia suosikkeja veden alla on suurien parvien näkeminen. Niissä on aina jotain hienoa. Nämä fisut näkyi Gileilla Indonesiassa uponneen laiturin ympärillä.
Veden alla voi törmätä myös yllättäviin näkyihin. Tämä lähes aikuisen norsun kokoinen patsas löytyi Thaimaasta Phuketin läheltä Racha Yain saaren vesistä.
Monet ei ehkä tule ajatelleeksi, että sukellusreissuilla näkee myös paljon muuta. Paikoissa joissa sukelluskohteet ovat lähellä tehdään yleensä yksi sukellus, jonka jälkeen takaisin maihin. Jos sukelluskohteet ovat kauempana, niin silloin tehdään yleensä 2-3 sukellusta päivän aikana. Samalla se tarkoittaa, että ollaan myös päivä merellä, jolloin siellä on aikaa katsella hienoja merimaisemia ja ottaa vaikka aurinko veneen kannella. 

Tässä maisemia Pohjois-Sulawedelta Bunakenilta Indonesiasta.
Monissa paikoissa järjestetään  myös sukellussafareita. Silloin ollaan liikenteessä käytännössä suuremmalla aluksella, jossa on kabiinit nukkumista varten. Sukellussafareilla mennään myös kauemmas. Tyypillisesti ne kestää 4-6 päivää ja silloin sukelluksia on 3-5kpl päivässä. Olen käynyt Similanin safarilla Thaimaassa kaksi kertaa vuosina 2006 ja 2007 ja vastaavasti Tubbatahalla Filippiineillä 2009. 

Sukellussafareilla jää myös luppoaikaa ja silloin voidaan käydä vaikka jossain saaressa. Tässä ollaan Similanilla 2006. Hienot oli maisemat ja hymy herkässä. 
Jos sukeltaminen kiinnostaa, mutta ei ole varma haluaako mennä suoraan kurssille, niin silloin voi käydä introsukelluksella sukelluskouluttajan kans. Silloin pääsee kokeilemaan laitteita oikeissa olosuhteissa ja vähän fiilistelemään, että miltä hengittäminen veden alla tuntuu.

Oma sukellusura tuli aloitettua lomamatkalla Phuketissa 12/2002, jolloin kävin PADI:n peruskurssin. Jatkokurssi tuli käytyä samassa paikassa 2/2004. Tähän mennessä sukelluksia on kertynyt login mukaan 264 ja ne käytännössä kaikki Kaakkois-Aasiassa.

Tähän loppuun vielä pieni fiilistelypätkä Malesiasta Bornosta Mabulilta, jossa tuli sukellettua kilpparin kans.


Sukelluksesta kiinnostuneiden kannattee seurata minun sukellusblokia Reef Divea, jonne on tulossa lähi aikoina jotain uutta.

Sukellusterveisin,
Mika




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti