keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Lomareissu, osa 2 - Roxas ja Modessa Island

Alkuperäisenä ajatuksena oli sukeltaa Puertossa heti tiistai ja keskiviikko. Koska nuha kuitenki jatkui edelleen kohtuu voimakkaana, niin lähdettiinkin tiistaina heti eteenpäin kohti Roxasta. Matka Puerto Princesasta Roxakseen minibussilla kestää noin kaksi tuntia ja hinta on Fort Walleyn terminaalista lähdettäessä on 150PHP/hlö. Nyt meidät haettiin suoraan Moana Hotellista ja hintaa tuli 300PHP/hlö. Hintaa tuli siis tupla, mutta näin säästy odottaminen Fort Walleyssä ja tietysti muutama peso, kun sinne ei tarvinnut mennä.

Roxakseen tultua mentiin suoraan tyttökaverin vanhempien tykö, jossa oltiin myös yötä. Käytiin Roxaksessa viimeksi viime jouluna, joten edellisestä visiitistä oli mennyt jo lähes vuosi. Iltapäivä ja ilta meni leppoisissa merkeissä ja vähän valmistauduttiin jo seuraavan päivän saariretkelle Modessa Island Resortille.

Keskiviikkona talossa herättiin jo varhain ja päiväretkelle kokattiin ruokaa mukaan koko porukalle. Oli sovittu, että saaren vene tulee hakemaan meidät Roxaksen satamasta aamulla 09:00.

Kellon alkaessa lähestyä yhdeksää tehtiin vielä viimeisiä ostoksia naapurin paikallisesta R-kioskista eli Sari-Sarista. Samalla hommattiin traikit, jolla päästään kaikki satamaan.
 Muutaman minuutin ajon jälkeen tultiin satamaan.
Paikallinen jäätelöauto satamassa.
Kun kaikki oli tullut paikalle, niin veneeseen ja kohti Modessaa.
Roxaksen ranta-aluetta mereltä katsottuna.
Välillä näkyi kala-aitauksia.
Samoin muita saaria.
Kalastajilla tauko hiekkasärkällä.
Sitten alettiinkin jo lähestyy varsinaista kohdetta.
Saarelle päästyä vene parkkiin. Matka Roxaksesta Modessalle kesti 45min.
Tervetuloa!
Kamat rantakatokseen ja saatiin myös resortin ravintolasta yksi alue meille käyttöön.
Saaren vahtikoira siestalla.
Saari näyttää todella hyvältä.
Bungaloweja.
Ei hassumpi ympäristö majapaikalle?
Tässä vähän erilaista mökkiä.
Rantsua vähän toiselta suunnalta.
Tässä lähempää ravintolaa. 
Biljardispeelit menossa.
Välillä pelattiin porukalla beach volleyta.
Sitten olikin hyvä mennä snorklaileen lähes rannalta alkavalle riutalle.
Leijonakala eli siipisimppu.
Nemoa etsimässä.
Sitten tuli todella mukava yllätys. Snorklailin vähän syvemmällä, jossa oli vettä luokkaa 5-7 metriä. Yhtäkkiä jostain alkoi tulla piikkimakrilleja. Aluksi muutamia kymmeniä, mutta sitten niitä tuli vain lisää ja lisää. Lopuksi niitä oli satoja minun ympärillä.
Sukeltaessa olen nähnyt vastaavia parvia piikkimakrilleja niin Tubbatahalla Filippiineillä, kuin vaikkapa Pulau Mabulilla Borneolla Malesiassa. Snorklatessa tämä oli ensimmäinen kerta. Hieno hetki!

Tässä näkymää kohti rantaa, kun on snorklaamassa. Kyllä kelpaa!
Saarireissulla sattui myös yksi haveri. Yksi meidän porukasta astui kivikalan piikkiin. Kala on myrkyllinen ja se aiheuttaa kovaa kipua. Tässä tapauksessa osumakohta oli pikkuvarpaan yksi taive, jossa oli reikä ja siitä tuli myös verta. Varvas meni nopeasti siniseksi.

Tarvittava ensiapu tällaisiin tapauksiin on hyvin simppeli. Tosin en ollut kuullut siitä aikaisemmin. Se kuitenkin nyt todistetusti myös toimii. Resortilta annettiin ämpäri, siihen laitettiin kuumaa vettä ja jalka laitetaan kuumaan veteen. Jalkaa täytyy pitää vähintään 90min koko ajan vedessä ja veden lämpötilan pitää olla minimissään +43C. Lämpö hajoittaa myrkyn koostumuksen ja siten sen vaikutuksen. Saatiin saaren sukelluskeskuksesta lämpömittari ja mitattiin sillä koko ajan vedenlämpöä. Heti, kun lämpötila alkoi mennä alle +43C, niin lisää kuumaa vettä. 90min jälkeen kipu oli jo kuulemma lähes poissa ja varpaan värikin oli palautunut jo lähes normaaliksi. Sama hoito kuulemma toimii myös mm. rauskun pistoihin, jos astuu sellaisen päälle vedessä ja se pääsee tuikkaamaan. Toki, jos osumakohta ei ala helpottaa ja paranemaan, niin sitten nopeasti lääkärille.

Itse ongelman aiheuttaja oli ilmeisesti kuollut jo valmiiksi, koska sellainen löytyi tapahtumapaikalta. Tästä näkyykin kalan piikkejä selässä. Niitä on myös sivuilla.
Kellon ollessa noin 16:30 hypättiin takaisin veneeseen ja takaisin Roxakseen.

Modessa Islandista jäi kyllä maisemallisesti ja myös snorklausmielessä erittäin positiivinen kuva. Siellä täytyy mennä kyllä käymään joskus uudestaankin ja olla vaikka yötä. Yö saarella maksaa kahdelta henkilöltä 4400PHP/72€ sisältäen venekuljetukset, aamiaisen, lounaan ja illallisen.

Laitetaan tähän loppuun vielä tunnelmapala saarelta videon muodossa. Videon lopussa näkyy myös videopätkää piikkimakrilleista.
Hieno paikka ja päivä. Snorklauksen tunsi hyvin myös selässä myöhemmin.

Saariterveisin Manilasta,
Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti