sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Yllätysvieraan paluu ja Schengen-viisumi Manilasta

Viime kerralla kirjoitin, että kaveri tuli yllättäin käymään viikonlopun pikavisiitillä Suomesta Manilaan. Kaveri oli täällä paikan päällä perjantai-illasta sunnuntai-iltaan. Muutama päivä kotiinpääsyn jälkeen kaveri ilmoitteli, että hän tulee käymään nyt uudestaan viikonloppukeikalla.

Jari laskeutui Manilaan tällä kertaa lauantai-iltana ja tuli suoraan kentältä minun tykö. Salmiakin ja lakritsin makuisia tuliaisia. Kiitän!
Helsingin ja Manilan välikö muka pitkä matka? Jari oli kämpillä Helsingin päässä vain neljä yötä ja tuli toisena peräkkäisenä viikonloppuna käymään uudestaan Manilassa.
Reissumiehellä ei ollut tietoakaan matkaväsymyksestä, joten käytiin katsahtamassa samalle illalle myös Manilan iltaelämää Makatin puolella.
Terveiset myös Juusolle, joka oli myös illanvietossa mukana!

Jari tuli seuraavana päivän sunnuntaina uudestaan kylään ja käytiin ajaan mopolla vähän sightseeingia Taguig Cityn alueella. Kun oltiin ajettu Fortia ja Mckinleytä ristiin rastiin, niin kävin näyttämässä Jarille vähän erilaista Manilaa ja käytiin Laguna Lakella mutka.
Siellä tuli nähtyä myös ekaa kertaa, kun yks kaveri pyyti kaloja puhallusputkella. Kaveri laittoi pitkään putkeen itsetehdyn nuolen, joka perässä pieni koho ja sitten vain tähtäys ja puhallus. Jannu oli saanu muutamia pieni kaloja tuolla menetelmällä.
Illan päälle käytiin mopoilemassa minun lähellä asuvan Mikon tykönä. Ilta oli mukavan lämmin ja mentiin Mikon altaalle.
Sitten vain uiskentelemaan. Uinti maittaa reissumiehelle.
Paikallinen vesitorni.
Viikolla tuli otettua muutamia iltakuvia kämpältä.
Kello on vähän yli puolen yön ja kuu loistaa taustalla.
Työkaveri kutsui kylään eilen lauantaina juhlistamaan viimeistä viikonloppua ennen kuin heille tulee perheenlisäystä. Tommy asuu varsinaisessa Manilan kaupungissa. Suuri alue on täynnä tällaisia todella pieniä ja kapeita kujia ja GPS auttui kummasti oikean paikan löytymisessä.
Meidän kansainvälistä tiimiä. Kolme miestä, kolme kansallisuutta.
Yöllä kotiin lähtiessä alue oli jo vähän rauhoittunut ja Jeepney laitettu yöksi parkkiin.
Viikko sitten kämpillä sattui pieni vesivahinko. Täällä on joissakin condoissa tiskialtaan alla kaapissa piilossa ns. rasvankerääjä (grease trapper). Tiskialtaan poistoputki menee siis metalliseen laatikkoon, joka kerää tiskattavista astioista rasvan. Se ei mene siis normaalisti veden mukana likakaivoon, kuten esimerkiksi Suomessa. Kyseinen boxi pitää puhdistuttaa aina välillä. Tällä kertaa oli ollut kieltämättä pidempi tauko puhdistuksessa.

Tiskasin normaalisti astioita, kun yhtäkkiä ihmettelin, että miksi mulla alkaa jalat kastuun. Sitten katoin ympärille, niin lattialla oli jo sellainen vajaa 2m leveä lammikko. Voi kerpele! Nopeasti hana kiinni ja hakeen rättiä ja ämpäriä. Ajattelin, että kuivaan nopeasti ja sitten heti sanoon huoltomielelle, että tulla putsaan rasvankerääjä. Lattiaa kuivatessa oveen koputettiin ja kas kummaa, siellä olikin huoltomies oven takana. Kysy, että onko veden kans ongelmia. ON, tule sisään!! Sanoi, että hän huomasi, että alapuolella olevan parkkihallin katosta tuli vähän vettä ja lähti tutkimaan, että mistä se tulee.

Huoltomies sitten kutsui toisen kaverin heti puhdistamaan boxia. Puhdistuksen jälkeen vesi ei kuitenkaan tyhjentynyt boxista normaalisti, joten huoltomies tuli sitten puhdistamaan vielä putkia porakoneen näköisellä laitteella, josta lähti paksua vaijeria. Kaveri “hoonasi” useampia putkia vähintään tunnin ennen kuin putket lähti vetämään normaalisti.
Ilmeisesti siellä oli sitten muutakin ongelmaa, eikä pelkästään täynnä olevan boxi. Homma saatiin kuitenkin kuntoon. Minun piti lopulta maksaa vain 100PHP/1,68€ boxin puhdistamisesta, joka kuuluu asukkaiden muutenkin maksaa. Varsinaisesta putkien rassaamisesta ei tarvinnu maksaa mitään. Se sisältyy taloyhtiön asumiskustannuksiin.

Schengen-viisumi Manilasta

Laitetaan tähän loppuun asiaa Schengen-viisumin hankkimisesta. Meillä on tarkoitus mennä käymään tyttökaverin kans jouluna lomalla Suomessa. Hän on paikallinen, joten hän tarvitsee Schengen-viisumin. Tässä juttua, että minkälainen prosessi viisumin hankinta on Manilassa.

Suomen suurlähetystö lopetti toimintansa Manilassa Makatissa viime vuoden 2012 lopulla. Suomen asioita hoidetaan nyt Norjan suurlähetystössä Makatissa. Norjan lähetystöön jäi myös yksi suomalainen töihin Suomen vanhasta lähetystöstä.

Norjan lähetystön osoite:

Royal Norwegian Embassy
21st Floor, Petron Mega Plaza Building,
358 Senator Gil Puyat Avenue
1209 Makati City, Metro Manila
Norjan varsinainen lähetystö on Petron Mega Plazan 21:ssä kerroksessa, mutta paperit jätetään rakennuksen takana katotasossa olevaan toimistoon. Se on helppo löytää lähetystön tunnuksen perusteella.
Viisumihakemuksen voi tehdä joko online-versiona tai sitten paperiversiona. Ajattelin ensin, että jätetään paperiversio, niin ei tarvitse scannata niin paljon papereita. Soitin lähetystöön ajanvarausta varten, niin siellä sanottiin, että hän suosittelee ehdottomasti tekemään online-hakemuksen, koska se on niin paljon nopeampi prosessi. Päätös tulee normaalisti vain 3-5 työpäivää papereiden jättämisestä. Paperiversio voi kestää 14-60vrk. Samalla selvisi, että mitään papereita ei tarvitse scannata. Kaikki paperit jätetään tapaamisen yhteydessä. Sitä ennen pitää rekisteröidä online-hakemus lähetystön portaalissa. Siispä online-hakemus.

Portaalissa täyteteään ensin varsinainen viisumihakemus kaikkine tietoineen. Sen jälkeen maksetaan viisumi, joka on 60€. Sitä ei saa takaisin, jos viisumi hylätään. Maksun jälkeen varataan aika tapaamiselle Norjan lähetystöön. Viisumin hakija päättää päivämäärän ja ajankohdan portaalissa olevan ajanvarausjärjestelmän kautta.

Lähetystön sivuilta löytyy ns. checkkilista, josta näkee, että mitä kaikkia papereita pitää olla mukana niin hakijalta kuin myös kutsujalta.

Tehtiin hakemus niin pilkuntarkasti kuin vain mahdollista. Kaikki kahtena kappaleena. Alkuperäiset toiseen nippuun ja kopiot toiseen nippuun. Jos jostain syystä ei pysty hankkimaan jotain vaadittya paperia, niin siitä pitää kirjoittaa erikseen A4, että miksi se puuttuu.

Papereita jättäessä pitää olla mukana siis kaikki listan paperit. Lentolippuja ei saa olla ostettuna papereita jättäessä, koska jos viisumihakemus hylätään, niin silloin menettää samalla lennot tai ainakin joutuu perumaan lennot ja niistä tulee kustannuksia. Sen sijaan vahvistettu lentovaraus pitää olla. Niitä ei pysty juuri tekemään netin kautta, joten kävin matkatoimistossa, jossa meille tehtiin lentovaraus ja kirjoitettiin samalla todistus lentovarauksen aitoudesta.

Matkavakuutus pitää olla mukana jo papereita jättäessä. Vakuutuksen pitää kattaa hoidot 30,000€ asti ja sisältää vakavemmissa tapauksessa myös kotiuttaminen. Matkavakuutusta hankkiessa on hyvä tietää, että sen pitää olla voimassa 15vrk suunnitellun matkan yli. Jos kotiutuu matkalta esimerkiksi 31. tammikuuta, niin vakuutuksen pitää olla voimassa 15. helmikuuta asti.

Aikaisemmin Norjan lähetystö on hyväksynyt vain tietyt vakuutusyhtiöt. Nyt lähetystö hyväksyy kaikki vakuutusyhtiöt, kunhan Schgen-viisumia varten tarvittavat vaatimukset täyttyy. Meidän tapauksessa vakuutukseksi otettiin netin kautta AXA-Schengen.

Tyttökaverin ollessa viisumin hakijana hän hankki kaikki häneltä vaadittavat paperit. Hän ei laittanut listan ulkopuolelta mitään paperia mukaan. Minä vastaavasti kutsujana kaikki mitä kutsujalta hankitaan. Kun asun ja työskentelen täällä Manilassa, niin lisäsin paperinippuun myös nykyisen työnantajan työtodistuksen, sekä kopion AEP-työlupakortista (Alien Employment Permit). Listassa ei kysytä kutsujalta mitään tietoja palkasta tai varallisuudesta, mutta tiesin, että sitä voidaan kysyä. Senpä vuoksi olin printannut Nordean tiliotteen mukaan. Se olikin ainoa asia mitä papereita jättäessä haastattelussa meiltä kysyttiin checkkilistan ulkopuolelta. Annoin vain paperin paikalliselle virkailijalle ja hän oli tyytyväinen meidän papereihin.

Sen jälkeen saatiin kulkulupa mennä käymään lähetystön yläkerrassa, jossa otettiin hakijasta valokuva viisumia varten. Kun kuva oli otettu, niin sitten vain kotiin odottamaan päätöstä. Meille sanottiin, että hakijaa informoidaan sekä tekstiviestillä, että sähköpostillä. Neuvottiin kuitenkin keskittymään lähinnä sähköpostiin, koska tekstiviestien toimivuuteen ei voi aina luottaa. Samalla sanottiin, että jos ei ole kuluunut mitään viidentenä päivänä, niin soittakaa lähetystöön.

Sähköpostia lopulta tuli neljäntenä päivänä, että hakemus hyväksytty ja tervetuloa hakemaan passi viisumin kera. Ilouutisen jälkeen piti ostaa vielä varsinaiset lentoliput Manilasta Helsinkiin viisumien hakua varten. Varsinaisessa lipussa ei ole pakko olla samat lennot tai edes samat lentoyhtiöt kuin mitä lentovarauksessa. Viisumiin hakuprosessiin liittyy yksi ikävä rajoitus. Viisumia voi hakea aikaisintaan 90vrk ennen aiottua matkaa. Esimerkiksi joulureissun ollessa kyseessä lentolippujen hinnat ovat vuoden kalleimmalla tasolla. Jos viisumia voisi hakea vaikka 6kk aikaisemmin, niin lentoja saisi helposti paljon halvempaan hintaan.

Viisumi käytiin hakemassa tämän viikon keskiviikkona ja järkkäsin sen päivän vapaaksi. Kun viisumi oli haettu, niin sitten olikin mukava mennä syömään hyvillä mielin. Otettiin suunnaksi Makatissa Greenbelt 3:n ostarilla oleva intialainen ravaintola Bollywood. Tilattiin tällä kertaa tandoorikanaa.
Toiseksi ruuaksi otettiin setti lampaanlihasta tehtyjä kebabpötkylöitä.
Intialainen ruoka toimii kyllä meikäläiselle tosi hyvin.

Visaterveisin Manilasta,
Mika

2 kommenttia:

  1. Hei!


    Kuinka pitkä lentomatka on Helsinki-Manila välille ja onko lennot halpoja yleensä? :D Saa olla kyllä melko hyvä syy, että viikonloppureissulle lähtee Manilaan... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Nopeimmillaan lento Helsingistä Hongkongin kautta Manilaan kestää luokkaa 9,5 + 2 tuntia ja siihen odottelut päälle.

      Aika harva lentää Suomesta Aasiaan omalla rahalla 2-3 yöksi. Ei kaverikaan. :)

      - Mika -

      Poista