sunnuntai 12. elokuuta 2012

Manilan tulvat

Viikon ylivoimaisesti suurin uutinen ja jutun aihe Manilassa on ollut tämän viikon kovista monsuunisateista johtuvat rajut tulvat. Maanantain aamupäivä oli vielä kohtuu normaali ja vettä alkoi sataa rajummin joskus kolmen paikkeilla iltapäivällä. Pelkästään iltapäivän ja illtan aikana vettä oli tullut jos sen verran, että Filippiinien korkein sääasioista vastaava viranomainen PAGASA, nosti koko kaupungin hälytystason ns. "red alertíin". Meillä oli töissä myös kriisipalaveri aiheesta. Sanottiin, että jos kotiinpääsy on uhattuna tai koti on vaarassa veden vuoksi, niin voi lähteä aikaisemmin kotiin. Muutamat lähtikin varsinkin, jos asuu hieman kauempana tai suunnalla, joista oli tieto jo, että liikenteessä ongelmia.

Töissä kerrottiin myös, että jos on jo tiedossa, että kotiin ei enää pääse tulvien vuoksi, niin voi jäädä myös toimistolle yöksi. Siellä on perusvalmius olemassa juuri tällaisten luonnon tilanteiden varalta.

Illan aikana kuulin Quezon Cityssä asuvilta tuttavilta, että siellä vesi oli noussut katutasosta jo viidennelle portaalle mentäessä heidän ensimmäiseen asuinkerrokseen.

Tiistaina tuli työpaikan hälytysjärjestelmän kautta tekstiviestiä, että työt on keskeytetty tiistailta kokonaan. Esimies soittikin heti perään, että tämä päivä ollaan kotona. Päätös ei tullut yrityksen sisältä, vaan mahtikäsky annettiin maan hallitustasolta, että kaikki yksityiset toimistot pidetään Manilan alueella kiinni. Samoin uutisissa oli juttua, että monilla alueilla kaikki työt on keskeytetty.

Saman päivän aikana kuulin viestiä myös Quezonin tuttavilta, että siellä vesi oli noussut jo ensimmäiseen asuinkerrokseen, joka siis alkaa noin kahden metrin korkeudesta katutasoon nähden. Veden korkeus tuntui uskomattomalta!

Keskiviikkona kaikkein kovimmat sateet oli jo hellittäneet, mutta tulvat oli sinä päivänä kenties kaikkein pahimmillaan. Rankkoja vesisateita tuli silti myös vielä pitkin päivää. Kävin ennen työpäivää kämpän yläkerran kahvilassa katsomassa ympärille, että mikä tilanne on omalla lähialueella. Tulvista en ollut nähnyt vilaustakaan, vaikka uutiset näytti koko ajan karua kuvamateriaalia.

Yläkerran näkymät vain vahvistivat sitä, mitä olin siihen mennessä nähnytkin. Alueelliset erot oli tosi suuria. Asun Taguig Cityn alueella Manilassa ja täälläkin oli jossain päin tulvia. Minun alueella tulvista ei kuitenkaan ollut tietoakaan, vaikka vettä olikin satanut rankasti.Samoin lentoliikenne toimi normaalisti. Tässä näkymää samasta paikasta minun yläkerrasta Manilan kentälle aamupäivällä.Tuttavien tykönä Quezonissa vesi oli ensimmäisessä asuinkerroksessa jo noin 1,5m korkeudessa eli lähemmäs 3,5 metriä katutasosta!! Rakennus sijaitsee alueelle, jonne menevä tie laskeutuu jonku matkaa alas. Alueen rakennukset ovat eräänlaisessa notkelmassa. Tuttavat olivat kantaneet yläkertaan kaiken mahdollisen, mitä olivat voineet.

Maanantaina alkaneiden rankkasateinen ensimmäisen 22 tunnin aikana oli tullut vettä uutisten mukaan 472mm eli lähes puoli metriä. Vastaavasti kahden vuorokauden aikana vettä oli tullut noin kuukauden sademäärä.

Torstaina vesi oli jo laskenut monilla alueilla, jotka eivät olleet tulvineet kovin pahasti. Pahimmillakin alueilla vesi oli jo vähentynyt, mutta sitä oli silti vielä. Tuttavien tykönä esimerkiksi olivat menneet toisen kerroksen ikkunasta rakennuksen katolle, sieltä toiseen rakennukseen ja kumiveneellä kuivalle maalle. Vettä oli vieläkin luokkaa uppivedet.

Vaikka itse en nähnytkään tulvista vilaustakaan, osalla työkavereista oli suuriakin ongelmia. Yksi työkaveri asuu hieman Manilan ulkopuolella ja hänen kotimatkansa oli kestänyt tiistaina seitsemän tuntia. Välillä oli joutunut kahlaamaan kadulla kaulaa myöten. Toisella kaverilla oli ollut vettä kotona vyötäröä myöten. Keskiviikkona meillä oli periatteessa normaali työpäivä, mutta silloin aika moni oli vielä kotona, kun ei yksinkertaisesti päässyt töihin tulvien vuoksi. Muutamat oli vielä poissa torstaina ja perjantainakin.

Joillekkin ihmisille nämä olivat viimeiset tulvat. Uutisten mukaan ainakin 95 ihmistä menehtyi. Nyt on vaarana lisäksi kulkutaudit kaikkein köyhimmillä alueilla.

Lauantaina täällä oli sateiden vastakohdaksi täydellinen päivä. Aurinko paistoi käytännössä koko päivän. Tuli käytyä hakemassa räätäliltä edellisenä viikonloppuna tilaamani kolme paitaa. Sen jälkeen tuli pyörähdettyä ostoksillä lähiostarilla Market Marketilla.Illalla tuli mentyä Quezon Cityyn kylään tuttavien luokse samaan paikkaan, jossa oli vielä pari päivää aikaisemmin tulvinut. Vahinkoa tulvista oli aiheutunut ainakin ensimmäisen kerroksen seinille, jossa maali kupli seinillä. Samoin jääkaappi ei toiminut enää. Muuten lähinnä vain sotkua, joka oli jo siivottu asuinkerroksesta pois.

Jotain ajatusta tulvaveden korkeudesta alueella saa tästä kuvasta. Joka asuntoon on kadulta metalliset portit, jonka perällä on portaat ylös ensimmäiseen asuinkerrokseen. Vesi oli ollut siis siniseksi maalatun katoksen reilusti yläpuolella.Sunnuntaina alueen kujilla kävellessä näkyi useissa paikoissa isoja jäteläjiä, johon oli kasattu tulvissa turmeltunutta omaisuutta. Sohvia, kaappeja, laatikostoja, jne. jne.Toisella kujalla lisää tulvajätettä.Tuttavien perhe oli kasvanut edellisen visiitin jälkeen tällaisella karvaisella perheenjäsenellä. Karvakorva on Chow Chow:n ja jonkun toisen rodun risteytys. En muista rodun nimeä, mutta sillä on erittäin "löysä nahka" ympäriinsä. Ikää kaverilla nyt noin 3kk. Perheessa on myös kissa, jonka kans pentu paini vähän väliä.Tässä otetaan rennosti.Sellainen viikko täällä Manilan seudulla. Ensin luulin, että oman condon alueella tulviminen ei aiheuttanut yhtään mitään, kun en nähnyt siellä ollenkaan vettä pihalla. Jotain ongelmia se kuitenkin aiheutti. Minun talon kellarikerroksessa on ensimmäinen parkkikerros ja sinne oli päässyt jostain vettä. Sieltä olikin autot pari päivää pihalla parkissa tyhjennyksen vuoksi. Samoin uima-allas oli pois käytöstä neljä päivää, kun kaksi altaan isoa pumppua olivat menneet rikki. Tänään allas oli kuitenkin jo toiminassa ja olikin mukava käydä uimassa aurinkoisessa kelissä.

Laitetaan tähän loppuun vielä kysymys hyvistä vinkeistä. Minulle on tullut Suomen osoiteeseen uusi pankkikortti ja se pitäisi saada jotenki luotettavasti ja järkevään hintaan tänne Manilaan. DHL ja TNT hoitaisi kuljetuksen kyllä luotettavasti, mutta noin 110€ yhdestä kirjekuoresta tuntuu turhan paljolta. Löytyykö jotain muita keinoja/ideoita? Tavallinen posti ei ole vaihtoehto, kun se ei ole täällä luotettava.

Manilasta,
Mika

6 kommenttia:

  1. Maksat mulle reissun sinne niin toimitan sen sulle ;) T:Vili

    VastaaPoista
  2. Muita "hyviä" ehdotuksia? ;)

    - Mika -

    VastaaPoista
  3. Huhuh, aika kamalaa meininkiä, nuo tulvat nimittäin... Itse joskus Aussilaan pistin pankkikortin tulemaan ihan tavallisessa postissa, mut ymmärrän jos siellä ei uskalla..

    VastaaPoista
  4. Oon menossa Manilan kautta Negrosiin Lokakuussa.. Lähtö 17. pvä Hki-Vantaalta ja ilmeisesti 20. pvä lennän Macausta Clarkiin.. Tosin lento on vielä buukkaamatta. Tarvittaessa voin "heittää" sen sulle siinä jossain välissä.
    Jatkan matkaa Dumagueteen asap.

    VastaaPoista
  5. Moro Hese!

    Kiitoksia tarjouksesta! Pidetään asia mielessä, jos en saa korttia aikasemmin.

    - Mika -

    VastaaPoista
  6. Juu ilmottele vaikka jossain blogipostauksessa, jos kortti on liikahtanut filppareille. Lueskelen tätä kuitenkin joutoaikanani! Tsemiä sinne Rahalaan.

    VastaaPoista