Internetistä löytyy muutamia sovelluksia, joissa lennoista voi pitää helposti kirjaa. Tietojen syöttämisen jälkeen näkee kartalta vaikkapa, että mitä lentoreittejä on lentänyt jollakin tietyllä lentoyhtiöllä tai mitkä ovat TOP5 lentoyhtiöt.
Olen syöttänyt kaikki omat lennot sekä FlightMemoryyn, että FlightDiaryyn. Käytin aluksi useamman vuoden pelkästään FlightMemorya. FlightDiarystä kuulin vasta muutama kuukausi sitten ja syötin vertailun vuoksi kaikki lennot myös sinne.
Seuraavassa juttua molemmista sovelluksista.
FlightMemory
FlightMemorystä on tarjolla sekä ilmaisversio, että maksullinen Premium-versiota, jossa on tarjolla enemmän ominaisuukia. Minulla on käytössä pelkästään ilmainen versio, joten keskityn tässä lähinnä siihen.
FlightMemoryn alussa näkyy yleistietoa kaikista lennoista, kuten lentojen kokonaismäärä ja lennetty kokonaismatka.
Seuraavaksi näkyy kaikki lennot karttoina. Ilmaisversion puutteena on, että siinä ei voi zoomata karttoja.
Karttoja ja muita lentotietoja voi katsella myös valitsemalla tietyn vuoden. Tässä vuodeksi valittuna 2010. Samalla näkyy zoomauksen puute ja kartasta ei pysty erottamaan kaupunkeja.
Tilastojen yhteenvedosta näkyy mm. eniten käytetyt lentokentät, lentoreitit ja lentokonetyypit. Lentokenttien kohdalla on laskettu yhteen sekä nousut, että laskut.
Tässä esimerkkinä sama näkymä, kun vuodeksi on valittu 2010.FlightDiary
Niin kuin ylempänä kerroin, niin FlightDiary on kohtuu uusi tuttavuus minulle. Lentojen syöttäminen oli kuitenkin kohtuu helppoa, kun ne oli jo valmiina FlightMemoryssa. FlightDiary vaatii pakollisena tietona lennon numeron, joista minulla ei ollut monienkaan vanhojen lentojen kohdalla mitään tietoa. Siihen pystyy kuitenkin laittamaan mitä vaan, kuten vaikkapa ABC-123, jos oikeaa lennon numeroa ei ole tiedossa. FlightMemoryssa ei vaadita lennon numeroa.
FlightDiary näkymä poikkeaa FlightMemorysta monella tapaa. Yhteenvedon alussa on heti kartta. Kartan suurena etuna on sen zoomattavuus.
Sovellusten välillä on suuria eroja visuaalisuudessa. FlightMemoryn luottaa yksinkertaisiin taulukoihin, kun taas FlightDiary näyttää statistiikkaa piirakkoina.
Hyvänä ominaisuutena FlightDiarysta löytyy piirakoiden vierestä "More"-nappi, josta saa tarkempaa listaa eri tilastoista. Esimerkkinä listaa lentokentistä (Top Airports).
"Show on map" näyttää kartalla kaikki lentoreitit, jota kyseiseltä kentältä on lennetty. Tässä kaikki Jakartan kentän kautta lennetyt lentoreitit.
Tässä listaa vastaavasti eniten käytetyistä lentoyhtiöistä (Top Airlines).
FlightDiary näyttää myös mielenkiintoista statistiikkaa liittyen viikonpäiviin, kuukausiin ja vuosiin liittyen.
Eniten on tullut lennettyä perjantaisin ja joulukuussa. Mikä on sinun yleisin lentopäivä ja -kuukausi?
Yhteenveto
Yhteenvetona voisi todeta, että molemmat sovellukset toimivat hyvin lentojen tallentamiseen matkailusta ja ilmailusta kiinnostuneille. FlightDiaryn suurena etuna FlightMemoryn ilmaisversioon verrattuna ovat sen toimivat karttanäkymät, kun halutaan nähdä lentoyhtiöiden ja -kenttien käyttöä suoraan karttoina. Samoin FlightDiaryllä saa "More"-nappia klikkaamalla täydelliset listat eri tilastoista. Vastaava ei onnistu FlightMemoryllä.
Lentoterveisin,
Mika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti